Flere strejker i sympati

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag nedlagde 654 timelønnede arbejdet på Vestfrost i Esbjerg, efter at 34 funktionærer var blevet fyret. Derudover er der lige nu hundredvis af slagteriarbejdere på Danish Crown, der strejker i protest mod forringelse af akkorderne. Og flere strejker i sympati. Arbejdsnedlæggelser, der bunder i sympati, sker efterhånden hyppigere, mens strejker forårsaget af lønkonflikter er sjældnere. Det bekræfter nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

DA´s tal for overenskomststridige arbejdsnedlæggelser viser, at antallet af tabte arbejdstimer, der bunder i en sympati-strejke, i 2004, var det højeste i fem år. I alt 9.453 arbejdstimer gik tabt i 2004, hvor det til sammenligning var 1.657 i 2000. Også antallet af sympatistrejker er steget markant. Mens der i 2003 og 2004 var ca. 60 sympatistrejker var tallet antallet i 2002 22 og fire i 2001.

Antallet af lønkonflikter er faldet fra 470 i 2000 til 242 i 2004.

Nye spilleregler- Lønkonflikter er en lille del af det samlede antal arbejdsnedlæggelser. Tidligere fyldte de op mod halvdelen. Der er en tendens til, at det i højere grad er virksomhedslukninger, afskedigelser og lønnedgang, der udløser arbejdsnedlæggelser, siger professor Steen Scheuer.

- Baggrunden for, at der er flere sympatistrejker, er, at udflytning af arbejdspladser og trus-len om lønnedgang skaber usikkerhed, vurderer han.

Han mener, at færre lønkonflikter er udtryk for, at parterne på arbejdsmarkedet har fundet spilleregler, der simpelthen udløser færre konflikter. Bl.a. har medarbejderne pligt til ved arbejdsnedlæggelser, der ikke er varslet, inden for to uger, at indarbejde de timer, der er gået tabt. Flere steder er overenskomsterne begyndt at strejke sig over flere år, det betyder også færre strejker, da det ofte er til de årlige lokale lønforhandlinger, strejkerne er blevet udløst.

DA''s tal viser, at den hyppigste konfliktårsag i 4. kvartal 2004 var med baggrund i sympatikonflikt. Antallet af tabte arbejdsdage, som følge af lønkonflikter, var samtidig det laveste i de seneste 10 år sammenlignet med tilsvarende kvartaler.