Flere polske varer på vej til Netto

I jagten på lave priser vil Netto sælge flere polske fødevarer i Danmark. Små danske leverandører kan blive vraget som konsekvens af kursskiftet, men Netto ser anderledes på det.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Det bliver sværere at vælge danske produkter, når kunderne i fremtiden fylder indkøbskurven i en af landets 442 Netto-butikker. I stedet vil der være flere fødevarer produceret i Polen, Tyskland og Sverige på de danske Netto-hylder.

Udskiftningerne i sortimentet og leverandørerne sker som led i Nettos planer om at blive en mere konkurrencedygtig og international discountkæde, og kursskiftet kommer til at gælde samtlige Nettos varer.Der er ingen hellige køer, understreger discountkædens direktør.»Beslutningen gælder alle de varer, som man kan transportere i en lastbil i 12-14 timer, og det kan man jo med hele vores sortiment. Også fersk fisk,« siger Claus Juel-Jensen, administrerende direktør for Netto.

Bedst og billigst

Det nationale særpræg i sortimentet neddrosles i Nettos butikker i både Danmark, Tyskland, Polen og Sverige. Fremover skal der i højere grad købes varer hos de leverandører, som kan levere bedst og billigst uanset oprindelsesland. Beslutningen er truffet for at styrke Netto i konkurrencen mod internationale discountgiganter som blandt andre Aldi og Lidl, der i dag køber langt større og dermed mere effektivt ind end Netto.

Med udmeldingen fra Netto kan de danske leverandører se frem til en helt ny konkurrencesituation, hvor de bliver målt tæt op mod polske og tyske leverandører, og den situation vækker bekymring.»Med øget konkurrence fra udlandet bliver det danske omkostningsniveau en endnu større udfordring end i dag. De danske skatter og afgifter skal vi jo stadig slås med,« siger Niels Jensen, direktør i dagligvareleverandørernes forening, DLF.Fra Nettos Claus Juel-Jensen lyder det dog, at de danske leverandører kan vælge at opfatte det som en mulighed i stedet for en trussel:»Hvis de er bedst og billigst, får de jo også bedre muligheder for at sælge varer til Netto i udlandet,« siger han.