Flere partier enige: Billigere kaffe kan være på vej

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. En afgift på omtrent 8 kr. for et kilo kaffe kan være på vej væk.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Det her er dit daglige nyhedsoverblik. I dag skal vi se nærmere på en svensk video, der har startet en mindre øko-krig herhjemme.

Men vi starter med at se på, hvorfor kaffen måske snart bliver billigere.

1
Skatteministeriet anbefaler at fjerne afgift, der gør kaffen dyrere

Utallige afgifter er blevet pålagt danske fødevarer over de seneste årtier. Men nu kan afgifterne på te- og kaffe på vej væk, skriver Børsen.

Butikkerne betaler i dag en afgift på 8,09 kr. for et kilo kaffe og 7,33 kr., når de sælger et kilo te. Det gør varerne dyrere, og afgiften er besværlig, mener kaffe- og tehandlerne.

Skatteministeriet har siden 2015 været i gang med at se på de danske afgifter. I en af ministeriets rapporter står der, at afgifterne på kaffe og te »alene tjener et fiskalt (økonomisk, red.) formål«, og at afgifterne på såvel kaffe som te »kan afskaffes.«

På Christiansborg lader flere partier til at være villige til at fjerne afgiften, som indbringer staten 290 mio. kr. om året.

»Det vil gøre det billigere at være dansker,« siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen.

Handlingslammet Trump sender dollaren ned

Følger du USAs præsident, Donald Trump, på Twitter, er det med al sandsynlighed ikke gået din næse forbi: De amerikanske aktier har sat rekord på rekord. Alene i år er det toneangivende S&P 500-indeks oppe med 10,42 pct.

Til gengæld har Trump været mere tavs om dollarkursens udvikling i samme periode. Siden nytår er den amerikanske valuta svækket 10,27 pct. i forhold til kronen. Det betyder, at der nu går 6,33 kroner på en dollar. Sidste gang, det var tilfældet, var i januar 2015.

Dollar-faldet skyldes blandt andet, at det efterhånden står klart, at Donald Trump har meget svært ved at samle et flertal for sin økonomiske politik.

»De forventninger der var til, at Trump kunne føre en økonomisk politik, der er positiv for økonomien, er ligesom blevet priset fuldstændig ud af markedet. Der er ikke længere så store forventninger til en skattereform og deregulering,« siger Mikael Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank.

Læs historien i Berlingske Business.

Og læs i øvrigt også, at Trump har fyret sin kommunikationsdirektør Anthony Scaramucci efter kun 10 dage.

Business anbefaler:

Svensk reklamefilm tænder op under dansk økokrig

Er der belæg for at markedsføre økologiske fødevarer med, at de er sundere for forbrugerne?

Nej.

Det må Coop Sverige nu sande, efter at de i begyndelsen af juli blev dømt til at trække en reklamefilm om økologi tilbage. Den opsigtsvækkende dom har nu fået krigen mellem fortalere for og modstandere af økologi til at blusse op i Danmark.

Øko-krigen herhjemme handler om en Facebook-deling af den svenske video. Læs den interessante historie her.

USA klar med sanktioner mod Venezuela efter omdiskuteret valg

Søndag afholdt Venezuela et parlamentsvalg, der endte med at give mere magt til præsidenten Nicolas Maduro. Valget blev boykottet af oppositionen.

USA fastslår nu, at de mener, Madura opfører sig diktatorisk og skader demokratiet. Det Hvide Hus har indført sanktioner mod Maduro, der indebærer, at ingen amerikanske virksomheder må gøre forretning med ham. Samtidig bliver alle hans amerikanske værdier indefrosset.

Amerikanerne overvejer også, om de skal indføre sanktioner mod Venezuelas livsnerve; olieproduktionen. Det vil der blive taget stilling til i løbet af de kommende dage, skriver Reuters.

Det skal investorerne holde øje med i dag

Nordeas seniorstrateg Morten Hessner har samlet et par ting, som investorere bør holde ekstra godt øje med i dag:

  • Der bliver offentliggjort BNP-tal for eurolandendes økonomi i dag kl. 11. Det forventes, at tallene viser en meget stærk vækst i andet kvartal på 0,6-0,7 pct. Det vil bekræfte styrken i eurolandenes økonomier lige nu og understøtte fortsatte aktiestigninger i Europa fremadrettet.
  • I eftermiddag bliver der offentliggjort det vigtige ISM-tal for erhvervstilliden i den amerikanske fremstillingssektor for juli. Tallet vil formentlig falde en smule tilbage efter den positive overraskelse i juni på 57,8, men niveauet vil stadig være meget højt og pege på solid vækst i den amerikanske fremstillingssektor.

Det sker ellers i dag

  • Kl. 23: I aften dansk tid offentliggør Apple regnskab for sit tredje kvartal. Der kan være nyt på vej om den nye iPhone - som muligvis bliver forsinket.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieindeks avancerer tirsdag morgen, i takt med at investorerne vurderer endnu en runde indtjeningsrapporter, mens overraskende positive data fra den kinesiske fremstillingsindustri tegner godt for den globale økonomi. Det skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: +0,2 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,8 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,4 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,2 pct.