Flere nyuddannede er arbejdsløse

Et stigende antal af hovedorganisationen FTFs nyuddannede medlemmer, især lærere og pædagoger, er det seneste år blevet arbejdsløse.

Foto: Torben Christensen

Krisen kan stadig mærkes, og den rammer særligt de nyuddannede hårdt, hvor især nyuddannede lærere, pædagoger, bygningskonstruktører, fysioterapeuter og ergoterapeuter har svært ved at få job. Nye tal fra FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og private ansatte, viser, at der det seneste år er kommet flere ledige dimittender, som nu udgør en tredjedel af alle hovedorganisationens 13.200 ledige.

Regeringen lægger i sit udspil til næste års finanslov op til at beskære i jobrotation, der bruges til at få nyuddannede hurtigere i arbejde, fra 336 millioner til knap 55 millioner kroner. Og det er bekymrende, mener formand i FTF, Bente Sorgenfrey, når man tager det stigende antal ledige nyuddannede i betragtning:

»Vi risikerer at tabe mange unge mennesker på gulvet, hvis de ikke får hjælp. De unge har fulgt politikernes opfordringer og har fuldført en videregående uddannelse som for eksempel lærer og pædagog, men samfundet kan ikke sikre dem et job på trods af politikernes løfter om gode jobmuligheder,« siger Bente Sorgenfrey i en pressemeddelelse.

»Det er spild af talent og spild af samfundets penge og ressourcer, og det sender samtidig et rigtig dårligt signal til de unge, som skal vælge uddannelse,« tilføjer hun.

Flere eksperter og politikere har den seneste tid snakket om faldende arbejdsløshed, men det billede ser man ikke hos FTFs 4.400 ledige nyuddannede. Særligt nyuddannede inden for den offentlige sektor har svært ved at finde arbejde, og her er jobrotation ifølge Bente Sorgenfrey et effektivt instrument. Ordningen giver arbejdsgivere tilskud til at ansætte en ledig som vikar for en medarbejder, der er væk på uddannelse.

»Hvis ledigheden for andre grupper er på vej ned, så må der være penge til at fastholde indsatsen for de unge, der har taget en uddannelse, men som ikke kan få et job,« siger Bente Sorgenfrey og fortsætter:

»Vi forstår ikke, hvorfor regeringen nu ikke vil prioritere jobrotation i finansloven, men vi går ud fra, at Mette Frederiksen og regeringen er villig til også i 2014 at finde flere penge, end der er afsat på finansloven. Ikke mindst set i lyset af, at det i år kunne lade sig gøre at finde en løsning på den måde. Alt andet vil være svært at forstå,« siger Bente Sorgenfrey.