Flere murere leder efter arbejde

Byggebranchen råber fortsat på flere hænder - alligevel får en enkelt gruppe i stigende grad ikke lov til at bruge deres. Forsker forventer, at det bliver værre.

Mens byggeriets øvrige faggrupper stadig nyder godt af faldende ledighed, går det stik modsat for murerne, hvor ledighedsprocenten er steget fra 2,1 procent til 3,1 procent på et år. Samtidig er den gennemsnitlige ledighed faldet fra 2,6 procent i fjor til 2,1 procent i år, skriver Politiken.

Især i Storkøbenhavn undrer murernes fagforening sig over medlemmer, der får afslag på afslag.

»Det er en helt usædvanlig udvikling, som vi ikke har set i mange år. Og som vi ikke helt kan få til at passe med, at debatten går på, at der mangler arbejdskraft«, siger Jacob Scavenius, faglig sekretær i 3F's lokalafdeling for Storkøbenhavn.

Selv om stigningen på 1 procentpoint i ledigheden kun svarer til, at der er blevet 85 flere ledige murere i år, ser Jacob Scavenius det som en forsmag på, hvad der venter byggebranchen - og en udvikling, der skyldes to faktorer: Afmatningen på boligmarkedet og østarbejdere, der i stigende grad indtager byggepladserne.

Heller ikke arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Per Kongshøj Madsen mener, at byggebranchen skal se alt for lyst på fremtiden. De gode forventninger i byggebranchen har været på vej ned i løbet af de seneste par måneder på grund af faldende huspriser og en stigende rente, der har lagt en dæmper på nybyggeri.

»Og det bliver jo vældig interessant at se, hvad der sker, når lavkonjunkturen for alvor træder i kraft, samtidig med, at vi har hentet mange østarbejdere til landet. Virksomhederne kommer formentlig til at holde fast på dem, fordi de er mere villige til at nærme sig mindstelønnen, og fordi det er lettere at overtale dem til overarbejde. Det vil fortsat være med til at dæmpe lønudviklingen«, siger han.

Kilde: Politiken