Flere IT-iværksættere i København

Hovedstadsområdet er et knudepunkt for IT-iværksættere. Tæt samarbejde med etablerede virksomheder og mulighed for et stort vidensnetværk er grunden til klyngekulturen, mener branchen selv.

Andreas Haugaard (tv.)stiftede sammen med Peter Morch (th.) IT-virksomheden Hippih, som producerer tilbehør til iPad og iPhone. De arbejder i dag side om side med hundredvis af andre IT-iværksættere i Scion DTU, Lyngby – en af DTUs tre forskerparker i Hovedstadsområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere IT-kyndige iværksættere vælger at følge drømmen om at etablere egen virksomhed. Det viser en analyse af IT-sektoren baseret på nye tal fra Danmarks Statistik.

1.539 nye IT-virksomheder blev registreret i 2010, hvilket er det højeste antal siden 2001 og en stigning på ikke mindre end 37 procent i forhold til året før. Samtidig er IT-erhvervenes virksomheder stærke overlevere . Det samlede antal IT-virksomheder er på ti år steget med knap 39 procent, hvor antallet af firmaer i den private sektor kun er steget med syv procent.Direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen, Mette Lundberg, peger på flere hovedårsager, som er med til at skabe gode betingelser for IT-iværksættere:»IT-teknologien er hele tiden i rivende udvikling. Samtidig spiller den en stadigt større rolle i snart sagt alle livets sammenhænge. Det betyder, at der hele tiden opstår nye muligheder og markeder, hvor IT-iværksættere kan komme ind, uden at de nødvendigvis skal konkurrere mod etablerede virksomheder med lignende produkter. Det gør IT-branchen til en rigtig attraktiv sektor at etablere sig i. Samtidig er universiteterne blevet gode til at understøtte entreprenør­ånden på IT-uddannelserne.«

IT-knudepunkt i København

Analysen viser også, at hovedstadsområdet er blevet IT-iværksætternes hovedstad. Over halvdelen af alle de nye IT-virksomheder har adresse i hovedstadsområdet, ligesom 62 af landets 88 største IT-virksomheder målt på omsætning har adresse i København. Og så sent som i sidste uge blev København udråbt til verdens femtebedste by for iværksættere med drømmen om egen IT-virksomhed af magasinet Fortune.

Udviklingen skyldes hovedsagligt en form for klyngekultur i IT-branchen:»I områder med en høj koncentration af IT-virksomheder er der en særlig adgang til viden, kompetencer og potentielle samarbejds­partnere. Ofte får mindre og nyopstartede IT-virksomheder et samarbejde med større og veletablerede virksomheder fordi den enkelte virksomhed leverer en del af en større ydelse. Så er det kun naturligt at virksomhederne placerer sig tæt på, hvor de andre IT-virksomheder ligger, som eksempelvis i Ballerup og Lyngby,« forklarer Mette Lundberg .IT-virksomhederne finder sammen i kontorfælleskaber og vidensparker. En af de største og ældste IT-fællesskaber er Scion DTU – en videnspark med 175 IT-virksomheder placeret på tre forskellige lokaliteter i København, blandt andet i Lyngby, hvor IT-virksomheden Hippih holder til.Hippih producerer Smart Accessories til Apple-produkter. Deres seneste produkt er en Hipkey – en trådløs nøglering, som ved hjælp af den nyeste Bluetooth-standard 4.0 kan sikre, at du ikke glemmer din iPhone. Hipkey er et eksempel på de mange muligheder, der fortsat er for at skabe nye produkter inden for IT-branchen.Virksomheder som Hippih opbygger tætte netværk med andre IT-virksomheder, som rækker langt ud over vidensudveksling og socialisering, som et tæt geografisk fælleskab gør muligt, men åbner samtidig for finansieringmuligheder og partnerskaber.Det tætte samarbejde med andre virksomheder har været en nøglestrategi for Hippih, som har indgået forskellige partnerskaber – bl.a. med en hollandsk producent, hvilket har været afgørende for, at man i dag, få måneder efter lanceringen, kan købe Hipkey i Apples butikker i Europa og i App Store i både Europa og USA. Det har særligt hjulpet virksomheden i opstartsfasen, hvor den helt store udfordring for mange iværksættere er økonomi.»Det er næsten umuligt at låne penge til udvikling af produkter på rimelige vilkår i Danmark. Det er i opstartsfasen, man har brug for kapital til udvikling, revisorer, advokater, husleje etc., men det er her, det er svært at finde pengene. Det betyder, at du ofte bliver nødt til at finde kapital i udlandet og gerne gennem strategiske partner­skaber med andre virksomheder,« forklarer Andreas Haugaard, der er direktør for Business Development og en af stifterne af Hippih.