Flere fyringer på vej i byggeriet

Beskæftigelsen i bygge- og anlægssektoren falder dramatisk. I løbet af et halvt år er mellem 14.000 og 15.000 timelønnede medarbejdere og funktionærer blevet fyret, viser ny analyse.

Den økonomiske krise gør ondt. Alene i bygge- og anlægsbranchen er beskæftigelsen siden juli sidste år faldet med mellem 14.000 og 15.000 ansatte, vurderer brancheorganisationen Dansk Byggeri på baggrund af tilbagemeldinger fra medlemmerne op til jul.

Dermed er arbejdsløsheden i branchen siden sommerferien fordoblet til godt seks procent.

Dansk erhvervsliv er røget ud i en voldsom nedtur, der især har ramt gode og etablerede virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen.

Tomme ordrebøger, stigende ledighed og manglende finansieringsmuligheder af nye byggeprojekter har i løbet af få måneder sat byggeerhvervet under voldsomt pres. Virksomhederne og mest dem, der lever af at bygge nyt, er nødt til at fyre folk på livet løs. Det gælder både timelønnede og funktionærer.

Ifølge de seneste officielle beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik var der i tredje kvartal 2008 179.000 beskæftigede i byggeriet. I oktober forventede Dansk Byggeri, der har 6.500 virksomheder som medlemmer, i en prognose et fald til 169.000 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen i tredje kvartal 2009.

Men organisationen frygter beskæftigelsen bliver væsentligt ringere til den tid, da beskæftigelsen ved indgangen af 2009 ligger på niveau med det forventede tal. Nedturen går dermed langt hurtigere end frygtet.

- Finanskrisen har sat turbo på afskedigelserne i byggeriet. I fjerde kvartal har vi fået meldinger fra mange af vores medlemsvirksomheder om afskedigelser og hjemsendelse af mange timelønnede medarbejdere. Men vi er specielt bekymrede, fordi virksomhederne i stor stil afskediger funktionærer. Det er et signal om, at det her ikke blot er en kortvarig nedgang i ordrebeholdningen, men en mere langvarig situation, siger adm. direktør Michael Nielsen fra Dansk Byggeri.

Nedturen rammer alle – lige fra store koncerner som NNC, Hoffmann og Lind & Risør til små virksomheder. Mens der i tredje kvartal 2007 var 184.000 beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen, var tallet i samme kvartal sidste år faldet til 179.000.

Efter fald i arbejdsløsheden i næsten fem år steg arbejdsløshedsprocenten fra 1,6 procent af arbejdsstyrken i september til 1,7 procent i oktober 2008, viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik. Ledigheden i oktober steg således til 47.700 fuldtidspersoner.

I morgen offentliggør Danmarks Statistik tal for november. De virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, der rammes hårdest, er dem der bygger nye huse og lejligheder.

I 2008 blev der ifølge Dansk Byggeri bygget godt 33.000 nye huse. Organisationen venter, at der i år kun bliver bygget 16.000 huse. Det er over en halvering i nybyggeriet.