Flere fusioner på vej

Knap halvdelen af de små og mellemstore virksomheder forventer, at der vil ske en konsolidering inden for deres branche.

Finanskrisen har presset virksomhederne til at kigge på konkurrenterne med nye briller. Fjender bliver i stigende grad til venner og forretningspartnere i forsøget på at klare de vanskelige tider.

Således svarer 28 procent af SMV ’erne i en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI),  at de forventer at være en del af konsolideringen inden for deres branche. Yderligere 17 procent forventer at se konkurrenter konsolidere sig, men hele 26 procent endnu ikke har overvejet mulighederne.

- Det er en meget naturlig reaktion efter en periode, hvor mange har etableret deres egen virksomhed. I den nuværende situation er det dog også for mange virksomheders vedkommende mere af nød end af lyst, at de forventer en konsolidering – simpelthen for at overleve blandt andet på grund af svær adgang til kapital og/eller et markant dyk i efterspørgslen, forklarer Sune K. Jensen, chefkonsulent i DI.

Fortsat konkurrence
Sammenlægningen i de forskellige brancher vil dog ikke sætte mærkbare spor på konkurrencesituationen – heller ikke over for udlandet. Det mener formand for Ejerlederne, Hans Jørgen Dalum:

- Konkurrenceevnen vil ikke bliver særlig hårdt ramt – altså mere end den er i forvejen i lyset af de danske omkostningsstrukturer. Men holder man lønmæssigt igen og er fornuftige, tror jeg ikke det vil ændre sig, siger han og fortsætter:
 - Lige nu er der ganske vist virksomheder, der er ude på rov og har sat priserne så lavt, at det slet ikke giver nogen mening. Men det er et spørgsmål om tilpasning, vurderer Hans Jørgen Dalum.

Synergi
Også hos DI vurderer man, at konsolideringstendenserne kan trække positive strømme igennem dansk erhvervsliv. På kort sigt vil konsolideringen være med til at øge den enkelte virksomheds markedsandel og styrke virksomhedens økonomi.

- Og på den lidt længere bane, så vil konsolideringen også medføre synergi-effekter i virksomhederne, hvor de kan optimere eksempelvis deres salgs- og produktionsapparat, siger Sune K. Jensen.

Desuden har virksomhedens størrelse en vis betydning i forhold til at vinde markedsandele i udlandet.

- Konsolideringen kan også være med til at give virksomheden en kritisk masse, som gør, at den eksempelvis kan byde ind på nogle opgaver internationalt, som den før var for lille til at løfte, siger Sune K. Jensen.