Flere faggrupper melder om fuld beskæftigelse

For flere faggrupper er ledigheden nu så lav, at der reelt er fuld beskæftigelse. I 17 kommuner har mindst otte a-kasser nu fuld beskæftigelse. For to år siden gjaldt det kun for to kommuner.

Det er blandt andet sygeplejersker, der nu tilhører en faggruppe med fuld beskæftigelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygeplejersker, elektrikere, ledere, selvstændige og akademikere er eksempler på faggrupper, der har så få ledige, at de reelt har fuld beskæftigelse flere steder i Danmark.

Det vurderer Bo Sandeman Rasmussen, professor på Aarhus Universitet over for ugebrevet Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Han siger, at en ledighed på a-kasseniveau under to procent reelt svarer til fuld beskæftigelse.

»Selvom man for alle faggrupper på landsplan har en vis ledighed, er der grupper på geografiske og faglige områder i Danmark, hvor der reelt nu er fuld beskæftigelse,« siger professoren.

Fuld beskæftigelse vil sige, at der generelt er tale om ledige, der kun kortvarigt er på dagpenge, inden de kommer i job igen. Det er især udbredt i dele af Jylland og i Nordsjælland.

Samtidig viser nye tal fra Danmarks Statistik, at de senere års fremgang i beskæftigelsen især har været drevet af Københavns området. I København er beskæftigelsen således steget med fire til fem procent, mens der i mange andre dele af landet har været tale om en langt mindre afdæmpet vending på arbejdsmarkedet. Bortset fra Bornholm er lønmodtagerbeskæftigelsen dog steget i hele landet.

»Beskæftigelsesfremgangen har været så kraftig i København, at beskæftigelsen nu er højere end inden krisen - det gælder på ingen måde i resten af landet. Samlet set er beskæftigelsen blandt lønmodtagere stadig 115.500 personer under niveauet i 2008,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit siger i en kommentar til de nye tal, at »hovedstaden i den grad har taget hul på et reelt selvbærende økonomisk opsving.«

Men samlet skulle 17 kommuner nu have fuld beskæftigelse for mindst otte faggrupper. For to år siden gjaldt det kun for to kommuner, viser tallene fra DA. Den situation giver anledning til bekymring, vurderer Bo Sandeman Rasmussen.

»Lokale flaskehalse og mangel på arbejdskraft kan hurtigt blive udbredt til større områder af landet, når væksten kommer rigtigt i gang,« siger han til Agenda. I Vestjylland er ledigheden nede på 3,3 procent, og i Lemvig har 13 ud af 26 A-kasser en ledighed på under 2 procent.

Det glæder Lemvigs job- og borgerservicechef Frank Rud Jensen sig over. Men han erkender også, at situationen også kan give udfordringer.

»Vi har en udfordring, når det gælder om at skaffe arbejdskraft til nogle bestemte kategorier af virksomheder. Der er fagområder, hvor der næsten ikke er nogen ledige. Vi prøver at løse problemet ved at samarbejde med andre jobcentre, især i det vestjyske, men også generelt over hele landet. Hvis en arbejdsgiver efterspørger en arbejdskraft, vi ikke kan honorere lokalt, kontakter vi de øvrige jobcentre for at kunne levere det efterspurgte. Desuden er vi i tæt dialog med virksomhederne for at kunne opkvalificere enten de ansatte eller ledige til at få de kompetencer, der efterspørges,« siger han.

Paradoksalt nok kan ledigheden være op til tre gange så stor i én del af landet som i en anden. Eksempelvis er ledigheden for elektrikere i København på 3,5 procent, mens den er 0,9 på Bornholm og 1,5 i Østsjælland. 5,8 procent af metalarbejderne går ledige i København, mens det kun gælder 2,3 procent af metalarbejderne i Vestjylland.

De store forskelle i ledighed mellem landsdelene tyder på, at den geografiske mobilitet i Danmark er relativ lav.

TV: Beskæftigelsen stiger - hjulene er kommet igang i det private