Flere end to ud af tre flygtninge er klar til at arbejde

69 procent flygtninge er blevet erklæret jobparate - for et år siden var det under ti procent.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Røde Kors, som driver en stor del af asylcentrene i Danmark, har de svært ved at forstå, at det har taget så lang tid at nå frem til at se flygtninge som en ressource, der sagtens kan bidrage på arbejdsmarkedet. Det skriver avisen Danmark.

- Baseret på det, vi ser i asylcentrene, vil jeg mene, at 80-85 procent af flygtningene er jobparate. Nogle få har en barriere, der gør det svært, fordi de har været gennem traumatiske begivenheder, men selv blandt den gruppe er der en stor vilje til arbejdsmarkedet, og vi ved også, at arbejdsmarkedet kan hjælpe traumatiserede flygtninge, siger Kasper Koch, der er leder af strategi og udvikling i Røde Kors, til avisen Danmark.

Og siden regeringen og arbejdsmarkedets parter i 2016 besluttede, at flygtninge, der får asyl Danmark, som udgangspunkt skal ses på som værende klar til arbejdsmarkedet, er tallet for, hvor stor en del der bliver erklæret jobparate, nu nået op på 69 procent. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

- Det, man har glemt i debatten, er, at det er folk, der kommer hertil med en arbejdsidentitet - de har knoklet i deres hjemlande. Derfor bør vi kunne komme højere op end de 69 procent. Især hvis vi også begynder at bruge tiden i asylcentrene fra de får opholdstilladelse til de kommer ud i kommunerne til at afklare deres kompetencer. På den måde kan vi sikre, at de ikke sidder og venter to-tre uger i kommunerne, før de kommer i gang. Motivationen daler i venteperioder. Det er ligesom at være arbejdsløs - efter en måned er det pludselig blevet svært at komme på posthuset, siger Kasper Koch til avisen Danmark.