Flere danskere pendler til Norge for at arbejde

Antallet af danskere, som pendler til Norge for at arbejde, er på to år steget med 42 procent til 4.230.

Foto: Claus Bech.
Læs mere
Fold sammen

Olie- og gaseventyret i Norge betyder modsat herhjemme, at der er mangel på arbejdskraft. Den norske arbejdsmarkedsstyrelse (NAV) skønnede sidste år, at omkring 36.700 stillinger ikke var besat. Derfor er mange ledige danskere begyndt at pendle til Norge for at arbejde. Det gælder især ledige inden for industrifagene på Fyn, skriver Politiken søndag.

- Vi skønner, at mellem 100 og 200 af vores medlemmer inden for de sidste to år har fået job i Norge. Sammen med Metal Odense er vi nogle af de største leverandører af arbejdskraft til Norge, og der bliver stadig flere, siger Niels Rude, 3F Østfyn, til avisen.

Antallet af danskere, som pendler til Norge for at arbejde, er på to år steget med 42 procent til 4.230 i den seneste opgørelse fra 2011, viser tal fra Statistisk Sentralbyrå ifølge Politiken. Dertil kommer de danskere, som bosætter sig i Norge, når de har fået et job.

Og dansk arbejdskraft er efterspurgt. Eksempelvis søger det norske firma BIS Industries, der arbejder i offshoreindustrien, aktivt efter danske medarbejdere.

- Vi har rigtig gode erfaringer med at rekruttere danskere. De har de rette kompetencer. I 2012 har vi fastansat mellem 80 og 90 danskere, og mange er fra Lindøværftet. De fleste bor i Danmark og pendler til Norge. Vi har senest været på tre rekrutteringsrunder i Odense, Aarhus og Aalborg, hvor vi også har fået et samarbejde med jobcentrene, fortæller HR-direktør Rune Erland fra BIS Industries til Politiken.

Flere kommuner i Danmark er ligeledes begyndt at målrette deres arbejde mod at skaffe ledige job i Norge. Siden oktober har Kerteminde Kommune for eksempel arrangeret månedlige jobmesser, hvor norske arbejdsgivere og danske medarbejdere i Norge, fortæller om norske arbejdsforhold. Og siden november har kommunerne Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev haft en konsulent ansat til formålet.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) kalder det »nyttigt«, når ledige danskere søger arbejde uden for landets grænser, skriver Politiken.

BNB