Flere dårlige betalere

Den økonomiske krise har skabt en eksplosiv vækst i antallet af danskere, der ender i RKI-registret.

Foto: Martin Rasmussen
Den økonomiske krise har også ramt danskernes privatøkonomi. Flere danskere optages i RKI-registret over dårlige betalere, og samtidig skylder privatpersoner og virksomheder det offentlige omkring 3,8 mia. kroner mere end sidste år, skriver Dagbladet Børsen.

Ifølge inddrivelsescentret for Skat der ingen tvivl om, at krisen er skyld i danskernes store gæld.

”Vi kan konstatere, at restancerne over en bred kam er stigende over de sidste par år. Det hænger sammen med flere forskellige faktorer, men det er vores indtryk, at ikke mindst den samfundsmæssige økonomiske udvikling har betydet, at staten har større beløb til gode hos virksomheder og borgere,” siger Helle Hemmingsen, viceskattedirektør i inddrivelsescentret, til avisen.

I første kvartal 2009 skyldte virksomheder og private samlet set det offentlige 28,9 mia. kroner. Skatter og afgifter udgjorde 13,3 mia. kroner, men øvrige restancer til stat og kommune var på 15,6 mia. kroner. Det er sidstnævnte, der omfatter privatpersoner. Gælden omfatter blandt andet bøder til politiet, betaling for underholdsbidrag og børnepasning.

”Det er vanskeligere at inddrive offentlige restancer, når likviditeten er anstrengt hos både borgere og virksomheder, og når pengeinstitutterne blandt andet begrænser kreditgivningen,” står der i en rapport fra inddrivelsescentret.

Experian, der administrer RKI-registret, oplever også et stigende antal danskere, der kæmper med gælden. Når der kommer flere konkurser og dårligt betalende virksomheder, kommer der samtidig flere privatpersoner på listen.

”Vores erfaring viser, at samfundsøkonomiske kriser rammer de private senere. I forhold til stigningen i antal virksomhedskonkurser kan man have en formodning om, at antallet af privatpersoner i RKI-registret er steget siden januar,” siger Camilla Rose, kommunikationschef i Expedia til Børsen.