Flaskehalsproblemer dæmper økonomisk vækst de kommende år

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Den økonomiske vækst vil begrænse sig til 2,1 pct. i indeværende år. Det vurderer Dansk Industri (DI) i en ny prognose, der lægger skylden for den aftagende vækst på kapacitetsbegrænsninger på arbejdsmarkedet og de deraf følgende flaskehalsproblemer.

 

DI peger på at den økonomiske vækst først og fremmest er båret af en fremherskende vækst i efterspørgslen. Men ses der lidt længere frem, ventes også efterspørgslen at dæmpes, hvilket giver yderligere fald i den samlede vækst som i 2007 estimeres til blot 1,6 pct. Dermed ventes væksten at blive næste halveret på blot to år.

 

Væksten i det private forbrug i år estimeres til 3,6 pct. faldende til 2,1 pct. næste år. Det er lavere vækst på boligområdet og i bilforbruget, der trækker ned vurderer DI.

 

Også de faste bruttoinvesteringer ventes at fortsætte den markante stigning fra sidste år med 9,0 pct. til i år, hvor investeringsøgningen estimeres til 8,4 pct. - primære på grund af vanskelighederne med at skaffe kvalificeret arbejdskraft, hvilket tvinger virksomhederne til at øge kapitalintensiteten. Men igen ventes væksten af aftage markant i 2007, hvor de fast bruttoinvesteringer ventes at ligge på 2,5 pct.

 

Manglen på arbejdskraft tvinger virksomhederne til at sige nej til ordrer, påpeger DI. Og når ordrer ikke kan imødekommes , stiger importen. I 2005 var der en stigning i vareimporten på 10,8 pct. hvoraf knap 3 pct.point kan tilskrives kapacitetspres.

 

- Det svarer til, at danske virksomheder i 2005 gik glip af ordrer for 16 mia. kr., der i stedet havnede hos udenlandske konkurrenter, skriver DI, der mener, at omsætningstabet som følge af kapacitetspres vil øges til et niveau omkring 24 mia. kr. i 2007.

 

- Med andre ord er der i de kommende halvandet år tilstrækkelig efterspørgsel til at skabe yderligere 30.000 arbejdspladser, men virksomhederne forhindres i at oprette dem, idet arbejdskraften ikke er til stede, skriver DI og konkluderer, at et øget arbejdsudbud vil kunne øge vækstmulighederne i dansk økonomi markant. Beregningerne viser, at den reelle økonomiske vækst uden flaskehalse på arbejdsmarkedet kunne være 2,7 pct. i såvel 2006 som 2007 eller henholdsvis 0,6 pct.point og 1,1 pct.point mere end med de nuværende kapacitetsproblemer. Det ville samtidig øge privatforbruget med 4,0 pct. og 3,1 pct. i stedet for 3,6 pct. og 2,1 pct., øger beskæftigelsen med henholdsvis 5000 og 24.000 personer samt give et yderligere plus på betalingsbalancen på til sammen 9 mia. kr. over de to år.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )