Flaskehalsen peger på Danmark – flere og flere firmaer søger forgæves efter folk

Antallet af ledige stillinger, som det ikke lykkes danske virksomheder at få besat, er mere end fordoblet på tre år.

Manglen på specialiseret arbejdskraft kan hurtigt brede sig. Arkivfoto: Flemming Krogh Fold sammen
Læs mere

Arbejdsmarkedet strammer til, og de danske virksomheder har stadig sværere ved at finde de rette folk. Inden for de seneste tre år er antallet af stillinger, som virksomhederne ikke har kunnet besætte, steget fra 9.400 og til 19.800. Antallet af virksomheder, som mister ordrer, fordi de ikke kan få de rette folk, er også støt stigende.

Trods det er der stadig meget langt til de glade dage for den danske økonomi i årene op til finanskrisen. Manglen på arbejdskraft toppede i andet halvår af 2006, og dengang var det næsten 70.000 job, der var ubesatte, fordi virksomhederne ikke kunne få de rigtige medarbejdere.

Det viser et helt nyt svar til Folketingets Beskæftigelses­udvalg. Tallene stammer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Star, og de skal ses i lyset af, at beskæftigelsen de senere år er steget ganske pænt, og ledigheden er faldet.

Knaphed kan hurtigt brede sig

Hos Arbejderbevægelsens Er-hvervs­råd, AE, mener man ikke, at tallene er faretruende.

»Det er ikke nært forestående, at virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft. Der kan være lommer på arbejdsmarkedet med højt specialiseret arbejdskraft eller i dele af landet, hvor der kan være problemer. Det er det, vi skal have fokus på. Vi skal have en anden generation af reformer, hvor de mange mennesker, vi sender ud på arbejdsmarkedet, kan matche de behov, virksomhederne har,« siger cheføkonom i AE Erik Bjørsted.

Byggeriet er en af de brancher, som normalt bliver ramt meget tidligt af flaskehalse.

Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, glæder sig over, at beskæftigelsen inden for byggeriet i løbet af de seneste tre år er steget med 17.000 personer, og at byggeriet stort set er tilbage ved det, som kan kaldes en normal konjunktur­situation.

Bo Sandberg er enig med AE i, at det på nuværende tidspunkt primært er specialiserede funktioner som ingeniører og projektledere, der er mangel på. Men knapheden på arbejdskraft kan hurtigt brede sig, advarer Dansk Byggeri.

»Udfordringerne trænger sig på inden for bredere faggrupper som elektrikere og tømrere. Dansk Byggeri frygter en mere generel mangel på faglært arbejdskraft inden for de næste et til halvandet år. Det vil i givet fald skyldes mismatch på uddannelses- og arbejdsmarkeds­området, men bestemt ikke over­ophedning i bygge- og anlægs­branchen,« siger Bo Sandberg.