Flaskehalse koster samfundet 24 mia.

Knas i maskineriet. De danske virksomheder må i stigende grad sige nej til ordrer på grund af mangel på arbejdskraft. Det kommer til at koste samfundet 24 mia. kr. næste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske økonomi er præget af mangel på arbejdskraft, og det begynder nu for alvor at kunne mærkes. Virksomhederne er nødt til at sige nej til ordrer, og det kommer til at koste det danske samfund 24 mia. kr. til næste år.

Derfor er der et akut behov for reformer på arbejdsmarkedet, hvis ikke opsvinget skal miste sin saft og kraft. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri (DI), der netop har sendt deres seneste prognose for den danske økonomi på gaden. Heri spår DI, at den økonomiske vækst i år vil komme op på 2,1 pct. for derefter at falde til 1,6 pct. til næste år. Det er en pæn nedgang i forhold til 2005, hvor væksten kom op på lige over tre pct.

På den baggrund sender DI en kraftig opfordring til regeringen og det øvrige Folketing om ikke at pille ved de elementer i velfærdsforhandlingerne, der kan være med til at øge udbuddet af arbejdskraft på kort sigt. Samtidig kan det blive nødvendigt med en større import af arbejdskraft.

- Det går fremad med den internationale økonomi, og de danske virksomheder kan afsætte langt mere end de kan producere. Ganske enkelt fordi vi er ganske tæt på kapacitetsgrænsen i den danske økonomi. Der er ikke muligt nedbringe ledigheden yderligere uden at der gennemføres reformer af arbejdsmarkedet, siger cheføkonom i DI Klaus Rasmussen.

Brug for længere arbejdstidHan understreger, at der er behov for tiltag fra regeringens side, der kan hjælpe i løbet af sommeren og hen på efteråret. Herudover skal virksomhederne også selv hjælpe til.

- Det handler om, at arbejdsgiverne skal bruge overenskomsterne bedre. De bestemmelser, der er omkring arbejdstiden skal udnyttes optimalt. Virksomhederne skal aftale længere arbejdstid med deres medarbejdere i de situationer, hvor det er det, der skal til for at en given efterspørgsel kan efterkommes, siger Klaus Rasmussen.

Mister kunder i udlandetDI påpeger i prognosen, at antallet af flaskehalse i den danske økonom er blevet fordoblet fra 52 til 109 fra 1. kvartal sidste år og til 1. kvartal i år.

En mangel på arbejdskraft, der betød, at de danske virksomheder sidste år mistede omsætning for 16 mia. kr.

- Det afgørende er at holde sig for øje, at afsætningsmulighederne på de internationale markeder ikke bliver ved med at være lige gunstige. Vi skal passe på, at vi ikke skubber kunder fra os i de gode tider. For det er ikke sikkert, at de vender tilbage, når vi meget gerne vil have dem, siger Klaus Rasmussen.

DI forudser, at den internationale økonomi vil vokse med mere end tre pct. om året i både 2006 og 2007. I indeværende år er der desuden udsigt til en ganske pæn vækst på vores største eksportmarked i form af Tyskland. DI er ikke tvivl om, at den danske eksport vil nyde godt af den udvikling.