Flaskehalse katastrofale for konkurstruede firmaer

Skifteretterne har svært ved at følge med i sager om konkursbegæringer i kølvandet på den økonomiske krise. Imens risikerer virksomheder og kreditorer, at deres værdier smuldrer væk.

Foto: Michael Bothager/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Risikoen for tab af betydelige værdier øges, fordi skifteretterne landet over har svært ved at følge med det stærkt stigende antal konkursbegæringer. Det, der kun må tage få dage, tager nu over hele landet meget længere tid.

I Sø- og Handelsretten i København er ventetiden op mod halvanden måned. Det skriver dagbladet Børsen.

De mange konkursbegæringer, der følger i halen på den økonomiske krises tiltagende effekt, lægger medarbejderne i skifteretterne ned. Den øgede ventetid er katastrofal for virksomhederne og kreditorerne, der risikerer at måtte se værdier smuldre i ventetiden.

»Tiden umiddelbart efter konkursbegæringen er jo den absolut vigtigste, i forhold til om man kan lave en rekonstruktion og redde stumperne af virksomheden og få den drevet videre. Den meget lange ventetid skaber et vakuum, som vanskeliggør fastholdelsen af og opfyldelsen af kundeforhold,« siger Lars Alexander Borke, der er procesdirektør i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

3856 konkurser i 2008
Nye tal fra Experian viser, at 2008 med sine 3856 konkurser var det værste konkurs-år nogensinde. Fjerde kvartal var exceptionelt hårdt. Alene i december bukkede 596 virksomheder under.

Men i den samme periode er bunkerne med konkursbegæringer vokset i skifteretterne, hvilket gør, at tallet reelt er langt større. De vil i stedet fremgå af statistikken i de kommende måneder, der sammen med en yderligere tiltagende økonomisk krise vil skubbe virksomheder i konkurs.

Ritzau