Flaskehalse giver tabte ordrer for over ti mia. kr.

Akut mangel. Hver tiende virksomhed inden for handel og transport siger nej til ordrer, fordi de ikke kan få mandskab nok til at udføre dem. Danmark går vi glip af 10.500 arbejdspladser, viser nye beregninger fra HTS-A.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske virksomheder mangler arbejdskraft, og det koster dyrt.

Flaskehalse giver tabte ordrer for over ti mia. kr., og Danmark går glip af en jobvækst på 10.500 arbejdspladser.

Det viser beregninger, som arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen HTS-A har lavet på baggrund af en medlemsundersøgelse.

Den viser, at hver tiende virksomhed i HTS-A i øjeblikket siger nej til opgaver, fordi de ikke kan få det nødvendige mandskab til at udføre dem.

Det giver en tabt omsætning på 10,3 mia. kr. og 0,5 mia. kr. i mistede investeringer. Adm. direktør i HTS-A Ole Krog kalder udviklingen for skræmmende.

- Det er dybt bekymrende. Manglen på arbejdskraft får virksomhederne til at sige nej til nye ordrer. Det gør virksomhederne mere sårbare, når de gode økonomiske tider begynder at løje af igen. Hertil kommer, at vi går glip af yderligere velstandsstigning, siger Ole Krog.

Undersøgelsen fra HTS-A viser, at det især er restaurationerne samt virksomheder inden for transport samt rengøring, der skriger på personale.

Det er en lang række job, som de tusindvis af ledige flygtninge og indvandrere samt andre på kontanthjælp med en smule omskoling kan komme til at bestride.

Men det kræver, at vi får en bedre integration, og at kommunerne bliver mere effektive i deres jobformidling, fremhæver Ole Krog.

Dialog med kommunerneHTS-A har derfor haft et møde med Kommunernes Landsforening (KL) for at finde ud af, hvordan problemerne kan løses. Hos KL vil man meget gerne have en bedre dialog med erhvervslivet om, hvor der mangler arbejdskraft.

- Men det er vigtigt, at kontakten går begge veje. Det vil være utrolig hjælpsomt, hvis de virksomheder, som har brug for folk, henvender sig til kommunerne. Ellers kan kommunerne nemt komme til at kontakte virksomhederne på de forkerte tidspunkter, hvor de ikke har behov for arbejdskraft, siger kontorchef i KL Birgit Hedegaard.

Både KL og HTS-A fremhæver samtidig, at det er altafgørende, at kommende jobcentre i de nye storkommuner sørger for at få en effektiv jobformidling på tværs af de nye kommunegrænser.

- Vi skal væk fra sognerådstankegangen, siger Ole Krog.

Side 4