Flaskehalse giver stort lønhop i byggeriet

Lønpres. Danske byggevirksomheder mærker nu højkonjunktureren og de massive flaskehalsproblemer på lønudgifterne. I årets andet kvartal steg lønningerne inden for byggeriet med 4,4 procent. Økonomer frygter, at lønpresset breder sig til andre brancher.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årets andet kvartal kunne danskerne i gennemsnit lægge 3,3 pct. mere i lønningsposen end i samme kvartal året før. Det viser nye tal for lønudviklingen på DA/LO-området, som Dansk Arbejdsgiverforening netop har offentliggjort.

Til sammenligning var den årlige lønvækst i årets første kvartal på 2,9 procent. Mens der inden for service og industri er tale om lønstigninger en smule under gennemsnittet, nemlig henholdsvis 3,2 og 3,1 procent, så har byggeriet taget et stort hop og nåede i andet kvartal op på en årlig lønvækst på 4,4 procent. Det er ét procentpoint mere end i årets første kvartal.

Seniorøkonom i Nordea Anders Matzen betegner den samlede lønstigning på 3,3 procent som en pæn acceleration i lønvæksten. - Men det er langt fra dommedagsprofetierne om stigninger på helt op til fire procent. Der er kun tale om et lønhop i byggebranchen, som oplever en højkonjunktur af historiske dimensioner, siger Anders Matzen.

Effektive arbejdsmarkedsreformerHan advarer dog om, at dagens løntal, kun lægger en lille dæmper på bekymringerne for at jobfesten i Danmark skal fuse ud i en lønfest. Foreløbig holdes lønstigningerne nede på grund af det seneste årtis effektive arbejdsmarkedsreformer, samtidig med at globaliseringen formentlig dæmper lønstigningerne i industrien, fordi virksomhederne flytter arbejdspladser ud, hvis omkostningerne bliver for høje herhjemme.

- På den anden side er det også værd at holde fast i, at opsvinget i dansk økonomi i første omgang har løftet den indenlandske sektor, som flaskehalsene i byggeriet er et bevis på. Først nu begynder den eksportafhængige industri også at opleve kraftig vækst i takt med opsvinget i Tyskland og den øvrige eurozone. Med den lave ledighed, er der derfor fremadrettet en pæn risiko for, at den høje lønvækst i byggeriet spreder sig til andre brancher, vurderer Anders Matzen.