Fjerens fald giver stadig ekko

Da dynen blev revet af Nordisk Fjer, var forbløffelsen total. Et af dansk erhvervslivs ikoner viste sig at være i bundløs gæld efter omfattende svindel. Skandalen kan 25 år efter stadig mærkes.

Bestyrelsesformand i Nordisk Fjer, Johannes Petersen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gæld på 3,2 milliarder kroner.

Store tab for banker og aktionærer.

Lukkede fabrikker og tusindvis af tabte arbejdspladser.

Nordisk Fjer-skandalen ramte hårdt og uventet. I næste uge er det 25 år siden, at den hæderkronede virksomhed gik i betalingsstandsning, drevet i graven af Nordisk Fjers bestyrelsesformand, Johannes Petersen, som havde uindskrænket magt. Han førte den ellers bundsolide virksomhed ud i en vanvittig international ekspansion for lånte penge samtidig med, at han bedrog alt og alle for at dække over de voksende underskud.

Tilbage stod især ét spørgsmål: Hvordan kunne det ske – hvorfor stoppede ingen direktørens galmandsværk?

Svindelnummeret gik ud på at få alting til at tage sig bedre ud, end det i virkeligheden var. Maskiner blev kunstigt opskrevet, og med falske dokumenter blev hønsefjer forvandlet til edderdun. Interne transaktioner via mystiske skuffeselskaber var med til at pumpe virksomhedens omsætning og resultater i vejret. På den baggrund kunne Johannes Petersen rejse nye penge på børsen eller i bankerne til at holde karrusellen kørende. Revisorerne tromlede han, og imens voksede boblen sig stadigt større.

Svindlen stod på i 15-20 år, men bestyrelsen sov i timen. Her sad ellers notabiliteter fra Kammeradvokaten, fra Nationalbankens bestyrelse, og Magasin-direktør Jørgen Basse. I november 1990 brast boblen, og Johannes Petersen kastede håndklædet i ringen.

»Jeg kan ikke mere. Undskyld.« skrev han på en seddel og tog sit eget liv.

Nordisk Fjer-krakket førte til lovændringer, som dels begrænsede bestyrelsesformandens magt, dels skærpede bestyrelsens pligter og kontrolmuligheder.

Ekkoet efter Nordisk Fjers tunge fald runger stadig her 25 år efter. Ifølge virksomhedshistoriker Martin Jes Iversen skyldes det både omfanget af svindlen i en så stor virksomhed, og at Nordisk Fjers undergang ganske enkelt er en fascinerende historie, hvor hovedpersonen ender med at gå linen ud.

»I dag siger man – måske – undskyld for sine handlinger, og så er det videre i en ny stilling. Johannes Petersen tog den ultimative konsekvens og begik selvmord. Det gør, at selv om Johannes Petersen er død, så dør historien om Nordisk Fjer ikke,« siger ph.D. Martin Jes Iversen, lektor i økonomisk histore på Copenhagen Business School.

Martin Jes Iversen ser store erhvervsskandaler som et spejl af tiden:

»Skandalen i Nordisk Fjer afspejlede, at mens virksomhederne i stigende grad blev internationale og mere komplekse, så var en række bestyrelser groft sagt kaffeklubber, der gennemgik, hvad direktionen havde besluttet skulle på agendaen,« siger han.

»Skandalen i Stein Baggers IT Factory afspejlede finanskrisen og den lemfældige kreditpolitik i de finansielle institutioner, hvor man ikke havde styr på, hvem der fik lov til at låne penge og til hvad. Aktuelt har vi OW Bunker-skandalen, som er et spejl af, hvor stærkt alting skal gå i vores tid. Virksomheden skulle børsnoteres i en fart, der var stress i organisationen, og så ryger den basale sunde fornuft, og så får man også skandaler,« siger Martin Jes Iversen.

For mange af de, der kom i berøring med det spektakulære kollaps, er Nordisk Fjer stadig en milepæl – og for nogle blev den også en løftestang videre i karrieren. Berlingske har interviewet tre nutidige erhvervsfolk, der for 25 år siden var tæt på Nordisk Fjer-sagen.

»De her sager har hver deres særkende«

Advokat John Korsør Jensen var med til oprydningen efter Nordisk Fjers kollaps for 25 år siden. Fold sammen
Læs mere

Flere tidligere Nordisk Fjer-direktører kom på anklagebænken. En af dem var John Hansen, der var direktør for Nordisk Fjers amerikanske datterselskab.

Som forsvarer hyrede han den 43-årige advokat, John Korsø Jensen, som allerede dengang havde slået sit navn fast som forsvarer i sager om påstået økonomisk kriminalitet. John Korsø Jensen var også forsvarer for Jan Bonde Nielsen i den såkaldte Gredana-sag.

Sagen mod de tidligere Nordisk Fjer-direktører begyndte i september 1994. I februar 1995 kom sagen mod John Hansen for retten.

Sagen strakte sig over mange dage, og John Korsø Jensen husker særligt indretningen af lokalet i Københavns Byret, der dannede rammen om en af de største bedragerisager i Danmark nogensinde.

»Møblementet lignende noget, man havde fundet i en kælder et eller andet sted. Det levede bestemt ikke op til nogen form for standard,« siger han.

Selv om Nordisk Fjer-sagen var en meget stor sag, skiller den sig forsvarsmæssigt ikke ud fra de mange sager, som Korsø Jensen gennem årene har haft.

»De her sager har hver deres særkende, men grundlæggende er de karakteriseret ved, at der er et meget omfattende bilagsmateriale, som ikke er blevet mindre med årene. Men Nordisk Fjer-sagen havde fra starten en særlig bevågenhed på grund af den måde, den startede på med Johannes Petersens selvmord – og så det efterfølgende forløb med afdækning af omfattende bedrageri, som efter sagens oplysninger var styret af Johannes Petersen, der havde misinformeret og forholdt medlemmer af koncernens ledelse og bestyrelse vigtige oplysninger,« siger John Korsø Jensen.

Det lykkedes ham ikke at få tilvejebragt de nødvendige beviser for at få frikendt John Hansen for medvirken til bedrageri. Han fik i august 1996 to et halvt års fængsel for groft bedrageri. Dommen blev to år senere stadfæstet i landsretten.

Nordisk Fjer-sagen førte til lovændringer, som begrænsede bestyrelsesformandens magt og adgang til at fungere som såkaldt arbejdende bestyrelsesformand. Sagen førte også til lovændringer, som skærpede bestyrelsens pligter og kontrolmuligheder i børsnoterede selskaber.

Men nok så mange lovbestemmelser og lovændringer vil aldrig forhindre visse typer af svindel, hvis den øverste ledelse er involveret, mener John Korsø Jensen.

»Man skal ikke tro, at man hver gang en virksomhed går ned og der konstateres uregelmæssigheder, kan løse problemerne med nye eller ændrede lovregler. Det er ikke sikkert, at problemerne bliver løst med nye regler, og man risikerer i stedet, at der opstår et antal andre problemer, og så er man lige vidt,« siger han.

»Man skal være meget mistroisk«

Lovændringen i kølvandet på Nordisk Fjer-sagen, der gjorde op med muligheden for arbejdende bestyrelsesformænd, har i øvrigt ikke afværget sager om urent trav på ledelsesniveau, konstaterer John Korsø Jensen:

»Den regel har efter min opfattelse indtil nu ikke haft nogen som helst betydning som værn mod uregelmæssigheder på ledelsesniveau.«

»Det var lidt af en øjenåbner«

Jesper Koefoed var på kursus i Schweiz i november 1990, da han blev ringet op af sin chef hos revisionsfirmaet C. Jespersen, Kurt Gimsing, med besked om, at Nordisk Fjer var gået i betalingsstandsning.

Revisionsfirmaet havde fået til opgave at hjælpe kuratorerne med udredningen af koncernens kollaps, og Jesper Koefoed blev bedt om at skynde sig hjem for at være med.

»Jeg smed, hvad jeg havde i hænderne, og kørte til Danmark. Dagen efter mødte jeg på arbejde på Nordisk Fjers hovedkontor,« fortæller Jesper Koefoed.

Det var partner Finn L. Meyer, som på revisionsfirmaets vegne havde fået opgaven med at hjælpe kuratorerne, men flere partnere i revisionsfirmaet var også involveret i udredningen, heriblandt Jesper Koefoeds chef, Kurt Gimsing.

Jesper Koefoed var dengang bare 26 år og endnu ikke uddannet statsautoriseret revisor. De første par måneder gik med at bistå med kuratorernes forsøg på at redde dele af fjer-imperiet og skabe overblik over den omfattende svindel, som var foregået. Efter jul overgik Kurt Gimsing og Jesper Koefoed til at bistå Bagmandspolitiet som økonomisk sagkyndige.

»Det var lidt af en øjenåbner og ekstremt spændende. Jeg kom fra Tåstrup på Vestegnen og havde knap været ude at rejse før, og pludselig rejste jeg hele verden rundt sammen med politiet og anklageren. Vi var i London, på Isle of Man, på Guernsey, i New York og Hong Kong for at følge pengestrømmene og afdække, hvordan svindlen var foregået,« siger Jesper Koefoed.

»Man skal være meget mistroisk«

Opgaven var at udarbejde såkaldte revisionsberetninger til Bagmandspolitiet, som kunne tjene som dokumentation i de kommende straffesager.

»Det lykkedes at få dokumenteret hver en uregelmæssighed i de mange fiktive transaktioner, der var lavet. Og ved at følge pengene fra den ene konto til den næste fandt vi også ud af, hvordan pengene var blevet brugt. Alt blev trevlet totalt op, så det stod klart, hvad fakta var, og hvem der havde svindlet,« siger Jesper Koefoed.

Inden det sidste punktum var sat, og Jesper Koefoed kunne sætte sit navn på revisionsberetningen til politiet, var der gået tre-fire år. Jesper Koefoed var i mellemtiden blevet statsautoriseret revisor. Godt hjulpet af Nordisk Fjer-sagen, som passede perfekt til pensum og hans eksamensforberedelser.

Jesper Koefoed er nu 51 år og topchef for revisionsfirmaet EY i Danmark, men selv i dag trækker han på den viden, han fik i Nordisk Fjer-sagen.

»Evnen til at kunne gennemskue koncerner og komplekse økonomiske sammenhænge er helt klart en kæmpe gevinst fra dengang,« siger han.

Lars Larsen startede Jysk med dyner fra Nordisk Fjer

Siden bistod han også Bagmandspolitiet med at komme til bunds i andre store straffesager om økonomisk kriminalitet. Eksempelvis sagen mod Klaus Riskær Petersens Accumulator Invest, selskabstømmersagerne, Tvind-sagen, Brixtofte-sagen og sagen mod Memory Card Technology.

Af de svindelsager, der har været i dansk erhvervsliv gennem årene, skiller Nordisk Fjer-sagen sig ifølge Jesper Koefoed ud på ét punkt.

»Det er den største virksomhed, hvor der har været lavet så massiv svindel. Nordisk Fjer var en stor produktionsvirksomhed, og der gik tusindvis af arbejdspladser tabt, og fabrikker måtte lukkes. Det var ikke bare som Stein Baggers IT-Factory med 40 ansatte og en leasingkarrusel – og OW Bunker-sagen kommer formentlig til at overstige Nordisk Fjer målt på tab for kreditorer og aktionærer,« siger Jesper Koefoed.

»Man skal være meget mistroisk«

Pernille Bigaard arbejdede som advokat i konkursboet efter Nordisk Fjer og var derfor med til at feje op efter det store kollaps. Hun var 37 år, da hun kom på sagen. At komme på den sag var en fjer i hatten for en relativ ung advokat. Fold sammen
Læs mere

Advokat Pernille Bigaard var 37 år og partner i advokatfirmaet Bondo Svane, da Nordisk Fjer gik i betalingsstandsning i november 1990. Hun arbejdede i afdelingen for insolvens og blev sat på Nordisk Fjer-sagen, da hendes kollega, Helge Hassel, blev udpeget som såkaldt kurator i Nordisk Fjer-boet. Allerede dagen efter betalingsstandsningen var hun i gang med oprydningen og havde sin daglige gang i Nordisk Fjers kontorer.

»Som ung advokat var det en spændende sag at komme på. Nordisk Fjer var særlig på grund af den svindel, der var foregået. Lige så stille, nærmest lag for lag, kunne vi konstatere, at Nordisk Fjer slet ikke var den virksomhed, vi troede, den var,« siger Pernille Bigaard.

Aktiverne var der enten ikke, eller også var de langt under den værdi, de var bogført til. Pernille Bigaard var med til at afdække bedrag, luftkasteller og løgne.

»Noget af det mest mærkværdige var al den tid, vi brugte på at lede efter de 52 millioner kroner, som ifølge Johannes Petersens oplysninger til flere medarbejdere var blevet indbetalt på en konto tilhørende Nordisk Fjer. Men de var der ikke. Det var løgn. Man tænker, at det kan ikke være rigtigt. Desværre er man jo udstyret med en tro på, at værdierne må være et sted,« siger Pernille Bigaard.

Nordisk Fjer-sagen lærte Pernille Bigaard vigtig­hed­en af at være skeptisk:

»Jeg lærte, at man skal være meget mistroisk, når man sidder med de her sager. Før man har set noget bekræftet på et stykke papir, skal man forholde sig åbent til, om det overhovedet eksisterer. Det er den tilgang, du skal have som kurator,« siger hun.

»De her sager har hver deres særkende«

Bobehandlingen af Nordisk Fjer kom til at vare i 12 år, og Pernille Bigaard var med til den bitre ende. Hun styrede lukningen igennem sammen med advokat John Jakobsen fra KromannReumert. Inden Nordisk Fjer-sagen landede på hendes bord, var hun også med i bobehandlingen af konkursboet efter Christian Rovsing, som også var stort. Men Nordisk Fjer var med til at slå hendes navn fast som kurator.

»Nordisk Fjer-sagen betød, at man fik tillid til, at jeg kunne løse den slags opgaver. Jeg har gennem tiden fået mange af de sager, og lige nu sidder jeg med OW Bunker-sagen, så nogen betydning har det haft for min karriere,« siger Pernille Bigaard, der i mellemtiden er blevet 62 år og i dag står i spidsen for teamet for Insolvens og Rekonstruktion i advokatfirmaet Plesner.

»Det var lidt af en øjenåbner«

Ifølge Pernille Bigaard er der kun en enkelt erhvervsskandale, der kan måle sig med Nordisk Fjer:

»Nordisk Fjer var noget helt særligt, og det var Stein Bagger-sagen også. De to sager er sammenlignelige på den måde, at der i begge tilfælde var tale om gennemført snyd i stor stil,« siger Pernille Bigaard.