Fitch bekræfter dansk rating og roser fastkursforsvar

Kreditvurderingsbureauet Fitch fastholder den danske duksekarakter og sender roser til Nationalbankens håndtering af angrebet på kronen.

Kreditvurderingsbureauet Fitch fastholder den danske duksekarakter og sender roser til Nationalbankens håndtering af angrebet på kronen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Den danske økonomi er sund og stabil og får endnu engang bekræftet sin AAA-rating hos kreditvurderingsbureauet Fitch.

Det skrev kreditvurderingsbureauet sent fredag

Fitch vurderer, at den danske økonomi voksede 0,8 pct. i 2014, at at væksten vil blive på 1,4 pct. i 2015. Her ligger ratingbureauet på linje med regeringen, der i sin seneste økonomiske redegørelse skønnede en vækst på 0,7 pct. i 2014 og 1,4 pct. i 2015.

Generelt ser Fitch positivt på den danske økonomi, hvor betalingsbalancen vurderes at være i overskud med 6,1 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) i 2014. En forventet stigning i privatforbruget vil formentlig reducere overskuddet den kommende tid, så det lander på 4 pct. i 2016, vurderer Fitch.

Og så er der ros til det danske forsvar for fastkurspolitikken, der indtil videre omfatter en rentenedsættelse til historsik lave minus 0,75 pct. og et stop for udstedelse af statsobligationer.

- Fitch mener, at det vidner om en sammenhængende politik og om beslutsomhed fra myndighedernes side til at forsvare den faste kurs over for euro, skriver Fitch.

At Danmark ikke længere udsteder statsobligationer vil få en effekt på den danske statsgæld, og Fitch har regnet sig frem til, at den danske statsgæld formentlig vil falde til 40,6 pct. af BNP i år fra estimeret 46 pct. i 2014 som konsekvens af beslutningen, der er taget for at hindre en uhensigtsmæssig styrkelse af kronen.

I 2016 ventes gælden at stige til 42,8 pct. af BNP.

Fitch noterer sig også, at der er bred politisk opbakning til stram finanspolitisk disciplin og hensigten om at sikre balance i de offentlige finanser i 2020. Overskuddet på statsfinanserne i 2014 skyldes dog engangsindtægter fra ændret pensionsbeskatning, påpeger kreditvurderingsbureauet.

En væsentlig risikofaktor for den danske økonomi er, som kreditvurderingsbureauerne tidligere har påpeget, husholdningernes høje gælddsætning. Selvom gælden balanceres af aktiver som boliger og pensionsopsparinger, lyder advarslen, at disse aktiver er illikvide og kan være vanskelige at realisere i tilfælde af et alvorligt økonomisk chok som for eksempel en brat rentestigning.