Fire ministre tager på kriseturné rundt i landet

Regeringen mangler viden om finanskrisen, lød budskabet fra regeringsseminariet på Havreholm Slot og nu drager fire topministre så på turné for at blive klogere.

Læs mere
Fold sammen
Efter at have siddet som regering i mere end syv år har regeringen nu besluttet at tage et nyt redskab i brug, som vil gøre, at den nu med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) ord vil »sikre, at vi har helt opdaterede, helt friske tal som grundlag for at træffe beslutninger« om dansk økonomi.

Regeringens fire topminsitre skal rundt i landet og møde virksomheder, de regionale arbejdsmarkedsråd, arbejdsgivere og lønmodtagere og endelig økonomer.

»Vi vil simpelthen supplere vores viden om dansk økonomis tilstand ved at inddrage repræsentanter fra forskellige sektorer. Vi kender først de relevante tal med en vis forsinkelse. Det er et generelt problem med statistik, at det halter bagefter. Tag for eksempel ledighedstallene. Nogle danskere er allerede blevet sagt op på grund af finanskrisen, men en stor del af dem vil først vise sig i statistikken om nogle måneder,« sagde Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde på Havreholm Slot, hvor regeringen er samlet til seminar.

Den konservative leder Lene Espersen uddybede den manglende viden:

»Det er vigtigt at få understreget, at når vi følger med i ledighedstallene, så kan man godt sidde og være lidt forvirret. For bevæger man sig rundt ude i virkeligheden – hos virksomheder – så er det et lidt andet billede, end man ser i statistikkerne, og det er præcis det, som statsministeren siger: Hvis vi ønsker at justere konjunkturpolitikkken, så kan det blive et problem, hvis vi kommer for sent i gang. Derfor har vi tænkt os at handle hurtigt ved at få disse møder i stand.

Har I så været lidt famlende indtil nu?

»Absolut ikke. Vi er faktisk en af de regeringer i Europa, der har handlet hurtigst. Vi er et af de første lande, der indførte garantiordning for banksektoren, og vi er et af de lande, der har lempet finanspolitikken kraftigst i 2009. Nu sidder vi i øjeblikket og forhandler en kreditpakke, og det, vi nu annoncerer, er, at vi er parate til nye skridt, hvis det er nødvendigt. Vi er også meget opmærksomme på, at vi ikke kommer til at gøre noget forkert, som kommer til at forværre den økonomiske situation. Derfor er det vigtigt at inddrage så mange mennesker. Så det er ikke udtryk for, at vi famler, men at vi gerne vil lytte. Det er en styrke,« sagde Fogh.

Lene Espersens indtryk ude fra virkeligheden er, at statistikken slet, slet ikke kan følge med krisen.

»Det, der er sket på de finansielle markeder, er uden beskrivelse i lærebøgerne. Det er meget, meget voldsomt det, der er sket inden for de seneste fire måneder. Det er det totale kollaps, og derfor er det vigtigt, at vi ikke læner os op af tal, der er et par måneder gamle,« siger Lene Espersen.

Økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet synes godt om ideen, men tilføjer over for Ritzau, at økonomerne jo indbyrdes er uenige: »De fleste af os økonomer er meget i tvivl om, hvor dyb krisen er. Vi er i tvivl om den rette dosering. Vi er i tvivl om det meste. Lige nu er vi i en situation alle sammen, hvor det er svært at fortolke tallene.«