Fire C20-selskaber lover større ansvarlighed

Fire danske C20-virksomheder forpligter sig sammen med 50 udenlandske koncerner yderligere i forhold til FNs Global Compact-principper om bl.a. anti-korruption. Initativet præsenteres af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i Davos i dag.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske topchefer fra A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Vestas og Novozymes forpligter sig fra i dag - sammen med 50 udenlandske topchefer fra bl.a. Siemens, Nestlé og Royal Dutch Shell - yderligere i forhold til FN's Global Compact-principper om, at virksomheder skal drives under hensyntagen til menneskerettighederne, arbejdstagerrettigheder, miljøet og anti-korruption.

Som underskriver af Global Compact er det tilstrækkeligt én gang om året at indrapportere virksomhedens arbejde med området, men fire danske virksomheder og 50 udenlandske, som er kommet langt i arbejdet med at udmønte de gode intentioner i praksis, har besluttet at forpligte sig yderligere og løfte barrieren.De 54 virksomheder lancerer derfor sammen med Ban Ki-moon Global Compact LEAD, som er en ny platform, der er skabt for at løfte ansvarlig virksomhedsdrift til et nyt niveau og skabe et nyt benchmark for ansvarlig virksomhedsdrift. De danske topchefer, der i dag slutter sig til Ban Ki-moon i Davos for at lancere Global Compact LEAD, er Ditlev Engel, koncernchef for Vestas, Lise Kingo, koncerndirektør Novo Nordisk og Niels Smedegaard Andersen, topchef for A.P. Møller-Mærsk.

Det nye og mere forpligtende initiativ sker med udgangspunkt i en model, Blueprint for Corporate Sustainability Leadership, som FN's Global Compact præsenterede i sommer, da Global Compact markerede sin 10 års fødselsdag i New York.

Modellen går blandt andet ud på, at man skal implementere Global Compacts 10 principper i både strategien og i den daglige drift, men også at topcheferne skal forpligte sig, og at bestyrelserne påtager sig en overvågende rolle. Modellen indholder i alt 50 konkrete anvisninger til virksomhederne.

De 54 virksomheder, der nu tilslutter sig eliteklubben, Global Compact LEAD, forpligter sig til at indarbejde de 50 anvisninger i virksomheden, men også til en grundig rapportering om, hvordan langt de er nået.  Ifølge Susanne Stormer, som globalt ansvarlig for det strategiske arbejde med den tredobbelte bundlinje hos Novo Nordisk, er styrken ved Global Compact LEAD ambitionsniveauet og koblingen mellem det, som den enkelte virksomhed kan gøre, og så store globale udfordringer som fattigdom, sundhed og klimaforandring.

"Samfundsansvar handler om mere end at være ansvarlig og have orden i eget hus. Virksomheder har et ansvar for at bidrage til global bæredygtighed. Det, vi ønsker at opnå gennem Global Compact LEAD, er at kunne dokumentere, hvor stor en forskel det giver, når vi lægger vores kompetencer sammen og sætter ind med konkrete projekter," siger Susanne Stormer, der har været en af drivkræfterne bag dette initiativ. .

Mens A.P. Møller-Mærsk-koncernen forpligter sig yderligere i forhold til Global Compact, tøver koncernens olieforretning Maersk Oil med at tilslutte sig olieindustriens frivillige initiativ, EITI, til øget åbenhed om, hvad de betaler regeringerne i de lande, hvor de leder efter olie.

"EITI er blot ét ud af en række tiltag, som skal øge gennemskueligheden i olieindustrien og modvirke korruption. Vi arbejder på en række fronter for at modvirke korruption," lød det i går i Berlingske fra Lars Nydahl Jørgensen, efterforskningsdirektør i Maersk Oil.