Finansverdenens vampyrblækspruttes regnskab skuffer

Investeringsbanken Goldman Sachs, der blev voldsomt upopulær under finanskrisen, skuffer med sit regnskab.

Administrerende direktør for Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, kan glæde sig over, at det går fremad for banken. (arkivfoto) Reuters/Jonathan Ernst
Læs mere
Fold sammen

København. Storbanken Goldman Sachs skuffede med sit resultat for første kvartal på trods af et milliardresultat.

Omsætningen for investeringsbanken steg med en fjerdedel til otte milliarder dollar i årets tre første måneder. Samme vej gik det for nettoresultatet, der steg til 2,2 milliarder dollar.

Det svarer til et resultat per aktie på 5,15 dollar, mens markedet ifølge Bloomberg havde forventet sig 5,31 dollar.

- I takt med, at økonomien forbedres er vi velpositionerede til ikke bare at møde vores klienters behov, men også til at skabe værdi for vores aktionærer, skriver bankens administrerende direktør, Lloyd C. Blankfein, i regnskabet.

Storbanken fik alvorlige hak i sit image og blev verdenskendt efter finanskrisen. Her kom det frem, at banken ikke bare havde snydt sine kunder og solgt dem værdipapirer, der var værdiløse, den havde også haft en enormt nedladende tone internt om kunderne.

Efter en lang artikel i magasinet Rolling Stone fik banken øgenavnet vampyrblæksprutten, fordi den blev beskrevet som en sådan "siddende på USA's ansigt, stikkende sine tentakler ind i alle huller".

I 2016 måtte Goldman Sachs betale en bøde på over fem milliarder dollar, fordi banken havde snydt sine kunder op til finanskrisen.

Ud over at være blevet synonym med bedrageriet og arrogancen op til finanskrisen er Goldman kendt for at have et uhyggeligt godt netværk i den amerikanske administration.

De sidste tre præsidenter i USA har alle udnævnt mindst én finansminister, der kom direkte fra Goldman Sachs.

Trods den megen kritik strømmer kunderne fortsat til Goldman Sachs. Ved udgangen af første kvartal forvaltede banken 894 milliarder dollar, 34 milliarder dollar flere end ved nytår.

De 34.100 ansatte havde i første kvartal gennemsnitligt en månedsløn på 32.170 dollar - 225.595 kroner - i første kvartal. En stigning på over 30 procent fra fjerde kvartal 2016.

Banken fik ellers kritik for sine lønninger i 2016, hvilket førte til, at Lloyd C. Blankfein gik med til en lønnedgang til 155 millioner kroner.

/ritzau/