Finanstilsynet kræver markante ændringer i bankledelserne

Bankbestyrelserne skal opgraderes og professionaliseres, så bankerne bliver bedre rustet til at modstå kommende kriser, kræver Finanstilsynet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal luges ud i de danske bankbestyrelser. De ukritiske og slappe medlemmer skal ud og erstattes af mere professionelle medlemmer.

Det kræver Finanstilsynet, der har tvunget landets bankbestyrelser til at evaluere sig selv. Omkring 100 bankbestyrelser har svaret tilsynet.

- Vi sidder lige midt i bunken af indberetninger, men det ser ud til, at mange bestyrelser er på vej med ændringer, enten i form af nye medlemmer, der har en dybere finansiel indsigt, eller i form af uddannelsesprogrammer, siger Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, til Politiken.

- Om det er nok, og om der er flere bestyrelser, der bør tage action, undersøger vi nu meget indgående, fortsætter han.

Direktør for sammenslutningen af Lokale Pengeinstitutter, Jan Kondrup, kalder tiltaget nødvendigt, da »vi har set mange alvorlige kriser i vores sektor«.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) mener også, at det er vigtigt at se på sammensætningen af bestyrelserne.

- Erfaringerne fra de banker, der er brudt sammen under finanskrisen, har desværre peget på, at bestyrelserne ikke har været deres opgave voksen, skriver hun i et debatindlæg i Politiken fredag.

Ministeren åbner nu op for muligheden for en whisteblower-ordning, så bankansatte kan råbe vagt i gevær, hvis de mener, at banken er på vej ud i noget skidt.