Finansminister om kæmpe ATP-investering: »En god løsning for hele samfundet«

Finansminister Kristian Jensen (V) får en mere ligesindet medejer i lufthavnen, efter ATP er trådt ind. Ministeren forventer bedre samarbejde i bestyrelsen med ATP, end der hidtil har været.

Finansminister Kristian Jensen er godt tilfreds med, at det er pensionskæmpen ATP, der nu træder ind i lufthavnens bestyrelse efter at have købt det australske Macquaries aktieandel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske pensionskæmpe ATP købte sig torsdag ind i Københavns Lufthavne ved at overtage kapitalfonden Macquaries andel i lufthavnen gennem en investering på historiske 9,8 milliarder kroner.

Finansminister Kristian Jensen (V) er godt tilfreds med, at det er ATP, der er kommet ind som ny medejer, og han forventer, at det fremadrettet vil styrke samarbejdet mellem lufthavnens forskellige ejere:

»Jeg er glad for, at der er kommet en langsigtet investor i Københavns Lufthavne, og jeg er sikker på, at vi med ATP som investor vil få bedre og tættere samarbejde i bestyrelsen end det, vi har set hidtil. Derfor tror jeg på, det er en god løsning for Københavns Lufthavne og dermed også en god løsning for hele samfundet,« siger han.

Den nu tidligere medejer i lufthavnen, Macquarie, er tidligere blevet kritiseret for at tænke kortsigtet og trække for stort udbytte ud af lufthavnen. Men finansministeren forventer, at det vil være anderledes med ATP.

»Macquarie har som kapitalfond haft en kortsigtet strategi med investeringen i Københavns Lufthavn. ATP er som pensionskasse kendt for at have langsigtede strategier, og jeg har været interesseret i, at der kom en investor, som netop tænker langsigtet omkring investeringen,« siger Kristian Jensen, og tilføjer:

»Det kunne have været andre pensionskasser eller andre med en langsigtet strategi, men når nu det er blevet ATP, er jeg sikker på, at det vil være en investor, der har de samme briller på i forhold til at skabe langsigtet vækst.«

Det er ikke første gang, at ATP har valgt at investere i delvist statsejede virksomheder. Under kapitaludvidelsen i DONG Energy var ATP, udover den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, det selskab, som smed flest penge i DONG med en investering på 2,2 milliarder kroner.

Men ifølge Kristian Jensen har han ikke været i dialog med hverken ATP eller andre potentielle investorer omkring investeringen i lufthavnen, og når ATP vælger at smide et stort milliardbeløb i lufthavnen, er det fordi, de ser det som en god investering.

»Jeg tror, at ATP har kigget på, hvor den gode investering er, for ATP’s formål er jo at få provenu hjem til deres investorer, og det gør de ved at investere i ting, der er interessante. At de køber de dele af statsejede virksomheder må være et udtryk for, at vi er blevet bedre til at drive vores virksomheder på en kommercielt interessant basis,« siger Kristian Jensen.

»Vi har ikke blandet os i, hvem der skulle være ejere, og jeg har ikke haft nogen dialog med hverken ATP eller andre mulige investorer. Jeg kender bare ATP som en professionel investor og en investor, som staten har kunnet arbejde tæt sammen med på andre områder. Så det tror jeg selvfølgelig også på, at vi kan her, men det må tiden jo vise,« siger Kristian Jensen, der understreger, at ATPs aktiepost ikke bliver en erstatning for statsligt ejerskab.

»Vi har ingen aktuel plan om hverken at øge eller sælge statens andel,« siger han.