Finanskrisen kan få skatten til at stige

I de sidste syv år er topskatten faldet i det meste af verden. Men finanskrisen ser ud til at vende den udvikling, og det kan udfordre Danmarks status som landet med den højeste topskat.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix. Globalt set ser topskatten ud til at stige.
Læs mere
Fold sammen
Ifølge en undersøgelse af indkomstskatten i 86 lande foretaget af KPMG er den gennemsnitlige topskattesats globalt set faldet til 28,9 pct. i 2009 fra 29,2 pct. i 2008. Danmark beholder stadig den solide placering på førstepladsen med en topskat på 62,3 pct. inklusiv arbejdsmarkedsbidrag. Dermed er der stadig et pænt forspring ned til Sverige på andenpladsen med 56,7 pct. Nogle lande er imidlertid allerede i gang med at planlægge og gennemføre stigninger.

Forklaringen er den globale økonomiske krise, der tvinger regeringerne til at kræve penge ind for at betale for dyre krisepakker.

"Undersøgelsen har de sidste syv år vist et generelt fald i topskattesatserne men indikerer nu, at den udvikling vil ændre sig i 2010. Den økonomiske krise har i mange lande skabt et behov hos myndighederne for at sikre provenu til de offentlige budgetter og finansieringen af diverse hjælpepakker. Derfor ser mange nu på topskatten for at sikre skattegrundlaget, og nogle er faktisk allerede i gang med at indføre stigninger. Irland har for eksempel introduceret en stigning af topskatten fra 41 pct. i 2008 til 46 pct. i 2009", fortæller partner i KPMG Per Ørtoft Jensen.

Kan få betydning for arbejdsstyrken
Topskatten vurderes som en vigtig faktor for tiltrækning og fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft. Det kan derfor vise sig at blive værdifuldt, hvis hullet mellem Danmark og resten af verden ser ud til at mindskes i fremtiden.

"Danmark har med verdens højeste indkomstskatter længe været bagud i konkurrencen om de højt kvalificerede udenlandske - og for den sags skyld også danske - specialister, og det har skattereformen desværre ikke ændret meget på. Skattereformens reduktion af topskattesatsen og forhøjelse af bundgrænsen for beregning af topskat er selvfølgelig et skridt i den rigtige retning, men næppe nok til at have nogen væsentlig betydning for danske virksomheders muligheder for at rekruttere specialister fra udlandet", fortæller Per Ørtoft Jensen.