Finanskrise skræmmer iværksættere

Antallet af nystartede virksomheder falder, og det hæmmer jobskabelsen, mener ekspert.

Den økonomiske krise rammer danske iværksættere hårdt. I 2012 faldt antallet af nystartede virksomheder med næsten 9 procent til 17.720, som er det laveste siden 2003, skriver Jyllands-Posten.

- Det er givetvis den økonomiske krise, der skræmmer dem væk. De hører om den aktuelle krise, og de hører de meget pessimistiske ytringer om fremtiden, og så har de svært ved at tro, at deres forretning kan hænge sammen, siger analytiker ved kreditvurderingsselskabet Experian Rene Ostenfeld til avisen.

Han påpeger, at iværksættervirksomheder typisk rette sig mod danske kunder, enten forbrugere eller virksomheder. I kriseårene har investeringslysten og det private forbrug været ramt, og dermed har der ganske enkelt ikke været kunder til nye virksomheder.

Ifølge professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet Michael Dahl gør krisen det svært for iværksætterne at sætte en holdbar forretningsmodel op.

- Det kan også have betydning, at der er svært at skaffe kapital, men det er svært at sige, om det skyldes, at bankerne er for forsigtige, eller om det er fornuftigt ikke at låne penge til højrisikable projekter, siger Michael Dahl.

- Det er en negativ udvikling i den forstand, at der er kommet færre iværksættere, som kan trække aktivitet med sig. Vi ved også, at de unge virksomheder skaber flest job, så samfundsøkonomisk er det negativt, siger Michael Dahl til Jyllands-Posten.

BNB