Finansgruppen kræver 600 millioner af norsk detailgigant

Ejendomsformidleren Finansgruppen vil stævne den norske detailhandelskæmpe, Reitangruppen, med et foreløbigt krav om en erstatning på 600 mio. kr. i forbindelse med Reitans køb af Hydro Texaco sidste år. Reitan nægter at sælge 200 ejendomme til Finansgruppen, som mener, at nordmændene er løbet fra aftalen.

Den nuværende strid mellem Finansgruppen og Reitangruppen er en udløber af Reytangruppens køb af Hydro Texaco i Danmark og Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent Midstrup
Den danske ejendomsformidler Finansgruppen er på vej ud i et større opgør med den norske familieejede detailhandelskæmpe Reitangruppen, der blandt andet ejer Rema 1000 og 7-eleven butikkerne i Danmark og Norge.

Finansgruppen vil nu kræve op mod 600 mio. kr. i erstatning af nordmændene for tabt fortjeneste ved en større ejendomshandel.

Striden er en udløber af Reitangruppens køb af Hydro Texaco (nu yx) i Danmark og Norge for et år siden. Dengang aftalte Finansgruppen og Reitangruppen, at Finansgruppen skulle købe flere end 200 Hydro Texaco-tankstationer i Danmark og Norge, som Reitangruppen så skulle leje tilbage og drive kombineret 7-eleven-butik og benzinstation fra.

Siden har Reitangruppen afvist at effektuere aftalen. Nordmændene mener ikke, at der blev indgået en bindende sale and leaseback-aftale med Finansgruppen og vil derfor ikke overdrage ejendommene.

Reitangruppens bestyrelsesformand og daglige leder Odd Reitan mener ikke, at han på nogen måde er løbet fra nogle af sine forpligtelser.

»Vi har en aftale, hvorefter vi kan vælge ikke at sælge til dem, hvis vi ønsker det,« siger Odd Reitan til den nordiske netavis, e24.

Det er partner og direktør i Finansgruppen, Jesper Tullin uenig i.

»Det er efter vores opfattelse ikke rigtigt. Vi har fået vores synspunkt tjekket af flere advokater. Vi føler, vi har en god sag, for vi har testet den på kryds og tværs,« siger han.

Kan trække ud i årevis
Finansgruppens danske og norske advokater dr. jur. Eigil Lego Andersen og Erik Keiserud vurderer således, at Reitangruppen er forpligtet til at overdrage ejendommene, og at det danske selskab derfor har god udsigt til erstatning.

Men Trondheim Tingrett skal altså først tage stilling til, hvorvidt der i sin tid blev indgået en bindende aftale eller ej.

Hvis Finansgruppen får medhold, og parterne ikke kan finde en løsning i mindelighed, skal erstatningens størrelse afgøres ved en ny retssag. Og det kan vare flere år.

»Lige nu fokuserer vi ikke så meget på erstatningens størrelse men mere på at få fastslået, at der forelå en bindende aftale. Så må erstatningsspørgsmålet afgøres bagefter,« siger Jesper Tullin.

Et krav på 600 mio. kr. ville svare til forskellen på det, Finansgruppen skulle købe ejendommene for, og det den kunne sælge dem videre for.

I stedet for at indgå sale og leaseback-aftalen med Finansgruppen ønsker Reitangruppen selv at udvikle ejendommene. Blandt andet skal der bygges Rema 1000-forretninger på en del af ejendommene.

Reitangruppen er dog indstillet på at betale en kompensation på godt fire mio. kr. som honorar for Finansgruppens ydelser i forbindelse med Hydro Texaco-handelen sidste år.

Aftale med Shell
Reitangruppen er en af Norges hurtigst voksende virksomheder inden for detailhandel.

Men selskabet har også sit eget ejendomsudviklingselskab. Sidste år omsatte koncernen for mere end 30 milliarder kr.

I denne uge indgik Reitangruppen en kompliceret forretningsaftale med Shell om at overtage driften af 269 Shell-butikker over hele Norden. Shell skal drive benzintankene, mens Reitangruppen skal drive 7-eleven-forretninger fra stationerne.

Aftalen indebærer blandt andet, at 157 yx-benzinstationer (tidligere Hydro Texaco) i Norge og Danmark skifter navn til Shell.

Jesper Tullin vurderer, at aftalen vedrører en del af de ejendomme, Reitangruppen har valgt at beholde i stedet for at sælge til Finansgruppen.