FIH koster mindst syv milliarder kroner

FIH Bank er endnu ikke konkret sat til salg, men dets direktør Lars Johansen erkender, at et salg er det mest sandsynlige.

Specialbanken med udlån til erhvervslivet, FIH Banken, og dens 450 medarbejdere skal tvangssælges.

FIHs ejer, den islandske bank, Kauphting, er blevet fældet af sin høje gæld og den finansielle krise. Banken er blevet overtaget af den islandske stat, som har understreget, at oprydningen i banksektoren blandt andet vil medføre frasalg af udenlandske datterselskaber.

FIH har været ejet af Kaupthing siden 2004, hvor islændingene overraskede i København med at lægge 7,1 mia. kr. på bordet til den svenske bank, Swedbank, for ejerskabet til FIH. Svenskerne havde købt FIH i 2000 og afnoteret den fra Københavns Fondsbørs.

Adm. direktør i Dansk Industri, Hans Skov Christensen, er bestyrelsesformand i FIH, men han har ikke lyst til at kommentere den højspændte situation. I stedet sender han den opgave videre til sin direktør, Lars Johansen.

- Foreløbig har vi ikke fået noget at vide. Jeg kan se, at Kaupthing har skiftet ejer, men vi er ikke sat til salg,« siger Lars Johansen. Han siger dog også, at »selvfølgelig bliver vi solgt. Lars Johansen tilføjer, at salgsprocessen og valg af rådgivere endnu ikke konkret er sat i gang.

Han forventer, at FIH har fundet en ny ejer inden for de næste to-tre måneder. Vurderingerne går på, at prisen for FIH sandsynligvis vil ligge på samme niveau, som da Kauphting købte banken i 2004.

- Det er nok ikke helt galt, men jeg ved det jo ikke. Kun kan jeg konstatere, at der er betydelig interesse fra udlandet, siger han uden dog at ville sætte navne på.

Det er noget nær det værste tidspunkt at sælge banker på. Det finansielle marked er sandet fuldststændig til, og tilliden i sektoren er helt gået fløjten. Herhjemme ventes kun Nordea, Danske Bank og Nykredit at kunne løfte opgaven. Men både Nykredit og Danske Bank har rigeligt at se til, og dermed kan det blive Nordea, der skal i konkurrence med andre udenlandske banker.

Finanskilder oplyser, at handler med banker på tværs af landegrænser har særdeles svære betingelser lige pt., men Lars Johansen mener ikke, det bliver noget problem og lader forstå, at FIH har potentielle købere ved hoveddøren af og til.

Bankens egenkapital er på otte mia. kr., og med en forventet pris på 80-90 procent af indre værdi kan Kaupthing håbe at få det samme for FIH, som islændingene selv betalte i 2004, nemlig omkring syv mia. kr. Før subprimekrisen, som bragede af sted i sommeren 2007, lød vurderingerne af prisskiltet på FIH på op imod 15 mia. kr.

FIH har tidligere meddelt, at forventningerne til resultatet for 2008 er et overskud på bundlinjen på mellem 800 og 1.000 mio. kr. Det er dog tvivlsomt, om den indtjening kan nåes under den nuværende finanskrise, selv om banken dog ikke har justeret på disse forventninger.

FIH var indtil Kaupthing kom forbi en specialbank med erhvervsudlån til små og mellemstore virksomheder. Kreditmæssigt en forsigtig bank uden den store risikovillighed. Med Kaupthing som ejer blev der dog igangsat en udvikling henimod en fuldt opererende bank, og FIH Kapitalbank har således i dag også tilbud til private kunder, ligesom FIH har etableret en egentlig børsmæglerforretning.

Lars Johansen siger om de fire år med Kaupthing som ejer:

- Vi har været glade for dette ejerskab. Vi kan godt lide dem, de har været med til at udvikle FIH. Dog er vi nok lidt mere forsigtige end vores ejer.