Feriesygdom kan blive dyrt

Der er reel mulighed for, at virksomhedsejere skal give erstatningsferier til deres ansatte, hvis de er blevet syge i ferien.

Det kan blive en dyr fornøjelse at give ansatte ferie i fremtiden. En EF-Domstolsafgørelse har nemlig åbnet for, at lønmodtagere skal have en erstatningsferie, hvis de bliver syge i deres i forvejen planlagte ferie.

Hidtil har de danske regler været sådan, at de ansatte kunne få udskudt deres ferie, hvis de blev syge lige inden den begyndte, men nu kan det betyde, at der også skal falde erstatning for sygdom midt i ferien.

Det var LO, der var først til at fastslå, hvordan feriefremtiden skal se ud på arbejdsmarkedet.

Det har vækket glæde hos organisationen, der mener, at vi i Danmark er forpligtet til at ændre loven efter afgørelsen i EF-Domstolen.

- Vi kommer til at se på en lovændring. Jeg mener, at det er rimelig klart, at den ikke harmonerer med dansk lovgivning. Jeg mener ikke, at afgørelsen kan forstås på anden måde, hvilket vil betyde, at lønmodtagerne får mere ferie, og at det er arbejdsgiverne, der skal betale, siger advokat i LO, Peter Nisbeth.

Afgørelsen kom på baggrund af en to år gammel sag fra Spanien, hvor en chauffør blev syg inden sin ferie og dermed fik ødelagt hele sin ferie.

Den spanske domstol har forelagt EF-Domstolen ferie-sygdomsspørgsmålet, og de har lagt vægt på, at det ikke er foreneligt at have ferie og at være syg på samme tid. Det er fortolkningen af denne afgørelse, der splitter arbejdsmarkedets parter.

For hurtigt ude

Ikke overraskende er arbejdsgiverforeningerne Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv ikke eninge i LOs udlægning af sagen. De mener, at det er meget uklart, om afgørelsen får nogen betydning i Danmark.

- Jeg synes, at LO har været for hurtigt ude. De tolker det som om, at det er ligegyldigt, hvornår man er syg. Det kan man ikke uden videre se ud fra den afgørelse. Man må nærlæse dommen, før man kan sige noget konkret, siger Charlotte Vester, der er underdirektør i Dansk Erhverv.

Helt i tråd med Dansk Erhverv er DA, der også mener, at Landsorganisationen har været lidt for hurtig på aftrækkeren.

- Den er ikke så nem, som lønmodtagerne (LO, red.) udlægger den til at være. Der så mange hvis’er og men’er så det er svært at gennemskue. Jeg mener ikke, at arbejdsgiverne er forpligtet til at give erstatning, siger Flemming Dreesen, der er ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening.

Brodne kar

Begge foreninger er forholdsvist rolige og vil ikke male fanden på væggen, før afgørelsen er nærlæst. Men de ser et stort problem i muligheden for at snyde et eventuelt nyt system.

- Det, jeg frygter, er klart et misbrug. Der er nok nogle brodne kar imellem, der forsøger at få en længere ferie på arbejdsgiverne regning. Der vil komme svære sager, hvor det er umuligt at afgøre, men hvor vi hænger med håret i postkassen og må betale, siger Flemming Dreesen.

Charlotte Vester kalder det for en uholdbar situation, hvor muligheden for at snyde vil være stor, da det vil være svært at modbevise.

De mener begge, at hvis ordningen blev gennemført i Danmark, vil de som minimum kræve, at lønmodtagerne skal vise lægeerklæring og rejse hjem fra ferien, med det samme, man melder sig syg.