Feriepenge for milliarder forsøder danskernes påske – »forbruget kommer til at skyde af sted med høj fart«

Danskerne har sat fuld tryk på bestilling af de indefrosne feriepenge. Det er det perfekte redskab til et højere forbrug i den kommende tid, fremhæver cheføkonom.

 
Den store udbetaling af feriepenge var i efteråret med til at give dansk økonomi en solid saltvandsindsprøjtning. Det forventer finansminister Nicolai Wammen (S) også, at den nye udbetalingsrunde vil gøre. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

De sidste indefrosne feriepenge vælter ud til danskerne i højt tempo her i dagene op til påske. Mere præcist har over 1,5 millioner danskere nu afgivet bestillinger for at få de indefrosne feriepenge, og der kommer således 25,2 milliarder kroner til udbetaling.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I slutningen af sidste uge var der søgt om udbetalinger af feriepenge for 20,8 milliarder kroner. Regeringen regner med, at der i alt vil blive udbetalt feriepenge for 36 milliarder kroner. Alle tallene er før skat.

Feriepengene er et af de kort, der for alvor skal hjælpe den danske økonomi, fordi de gerne skal sætte gang i noget ekstra forbrug. Det skete sidste efterår, da den første portion af feriepengene blev udbetalt.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre bemærkede fredag i sidste uge, at der var tale om en rigtig god start for feriepengene, hvor danskerne for alvor har sat det lange ben foran for at få hævet pengene.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

»Den ivrige interesse for feriepengene er et godt tegn, når vi ser på dem som en saltvandsindsprøjtning til at løfte dansk økonomi.«


»Den ivrige interesse for feriepengene er et godt tegn, når vi ser på dem som en saltvandsindsprøjtning til at løfte dansk økonomi og beskæftigelsen i de kommende måneder. Med den her fart og de tocifrede milliardbeløb vil det kunne mærkes i butikkerne over den næste tid,« siger Jeppe Juul Borre.

Han fremhæver, at da danskerne i efteråret 2020 kunne hæve feriepenge, søgte 1,5 millioner om at få hævet feriepengene i løbet af de første tre dage. Denne gang ser det ud til at gå lige så hurtigt, selvom danskerne dog kun kan hæve to ugers feriepenge denne gang.

Hvis man ikke hævede feriepengene sidste efterår, kan man hæve alle fem uger denne gang.

»Jeg er heller ikke i tvivl om, at forbruget kommer til at skyde afsted med høj fart over de kommende uger. Udover feriepengene er forbrugsforudsætningerne gode med høj opsparing og tryghed til egen økonomi hos danskerne,« siger Jeppe Juul Borre:

»Det giver det perfekte bagtæppe for et højere forbrug. Det vil løfte den danske økonomi, som fortsat halter bagefter som følge af coronakrisen.«

Forbrug for milliarder

Jeppe Juul Borre fremhæver, at coronakrisen har gjort, at den danske økonomi i 2020 havde en negativ vækst på 3,3 procent. Samtidig er beskæftigelsen stadig 48.000 personer lavere, end da krisen startede.

Det store spørgsmål er, om feriepengene kommer for tidligt til at kunne hjælpe nogle af de hårdest ramte brancher. Blandt andet kan restauranterne først åbne for indendørs servering i begyndelsen af maj.

Trods det regner regeringen med, at feriepengene på den korte bane kan øge beskæftigelsen med 5.000 personer.

For Berlingske har Nordea tidligere beregnet, at udbetalingen af feriepengene kan løfte forbruget med 20 milliarder kroner. Det svarer til omkring én procent af vores samlede produktion i form af BNP.

De tal er beregnet ud fra en forudsætning om, at der bliver hævet feriepenge for 42 milliarder kroner.

I efteråret nåede danskerne at hæve feriepenge for 52 milliarder kroner før skat. Danskerne kan denne gang hæve feriepenge for i alt 56 milliarder kroner før skat.