Fem sigtede i omfattende skattesvindelsag

Kriminalsagen om fiktiv udbytteskat breder sig ud i verden. Bagmands­politiet har fået tilladelse til at ransage et selskab i New York. Sammen med to andre selskaber med ekspertise i inddrivelse af udbytteskat er selskabet sigtet for milliardsvindel med danske udbytteskatter.

Det er uvist, om de tre selskaber med speciale i at inddrive udbytteskat fra Danmark har deltaget aktivt i svindlen eller er blevet misbrugt. De har umiddelbart ingen ejermæssig eller persontilknytning til den hovedmistænkte i svindelsagen, den britisk-malaysiske finansmand Sanjay Shah. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En person, nemlig finansmanden Sanjay Shah, samt fire selskaber med tilknytning til ham er at betragte som sigtede i den store sag om udbetaling af fiktiv udbytteskat for over ni milliarder kroner. Det forklarer professor Lars Bo Langsted, som er ekspert i strafferet.

»Grænsen mellem at være mistænkt og sigtet er ikke helt skarp. Men når en domstol har afsagt kendelser om ransagning og om beskikkelse af advokat til nogle mistænkte, er de formelt at betragte som sigtede,« siger han.

Sanjay Shah fik allerede i oktober Jakob Lund Poulsen beskikket som advokat, mens Anders Nemeth ligeledes fra oktober har været advokat for Shahs fire selskaber Solo Capital Partners LLP, Old Park Lane Capital PLC, Telesto Markets LLP og West Points Derivatives Ltd., som alle har været ransaget af politiet på basis af dommerkendelser, og som altså ligesom Sanjay Shah kan betragtes som sigtede i sagen.

Bagmandspolitiet arbejder fortsat hårdt på at opklare sagen og har bevæget sig uden for Londons finanscentrum i jagten på svindelmistænkte personer og selskaber. Politiet fik allerede i september en dansk domstols tilladelse til at ransage på så fjerne destinationer som New York.

Ifølge retsdokumenter, som Berlingske har set, mistænker Bagmandspolitiet tre britisk baserede selskaber for at have stået for den konkrete inddrivelse af udbytteskat fra Danmark. Disse tre selskaber har umiddelbart ingen ejermæssig eller persontilknytning til den hovedmistænkte i svindelsagen, den britiske finansmand Sanjay Shah.

De tre selskaber, hvis navne er Berlingske bekendt, har som deres forretningsområde at inddrive udbytteskat, som er trukket på vegne af internationale investorer, som for eksempel ejer aktier i Danmark. Et af selskaberne har adresse i New York, og i september fik Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kaldet Bagmandspolitiet, rettens tilladelse til at ransage alle tre selskaber.

De tre virksomheder udgør det tredje og sidste led i det internationale netværk, som Bagmandspolitiet mistænker for svindel med falske udbyttenotaer og inddrivelse af fiktiv udbytteskat.

Første led i svindlen konstruerede falske ejerskaber til danske aktier. Andet led fremstillede falske udbyttenotaer vedrørende udbetaling af udbytte fra danske selskaber. Tredje led blev udgjort af de tre selskaber, der ifølge retsdokumenter, som Berlingske har set, mistænkes for at have stået for rekvirer­ing og udfyldning og indsendelse af en blanket, »Claim to Relief from Danish Dividend Tax«, som udenlandske investorer i danske selskaber kan hente på Skats hjemme­side. Blanketten anvendes, når de ønsker at få refunderet dansk udbytte­skat, som Skat trækker automatisk.

Berlingske kunne mandag fremlægge en række nye detaljer fra politiets arbejde med at opklare milliardsvindlen med udbytte­skat. I alt ni selskaber med tilknytning til Sanjay Shah er mistænkt for at have indgået i et britisk baseret netværk med tråde til Luxembourg, Dubai og New York i en international arbejdsdeling med det formål at pumpe udbyttemilliarder ud af det danske skattevæsen.

De tre skatteinddrivelsesselskaber har adresse i London, Surrey og New York, og alle tre steder har Bagmandspolitiet opnået en dansk domstols tilladelse til at ransage. Selve ransagningen skal dog foretages af politiet i det pågældende land, og der kan således gå en rum tid, inden ransagninger, beslaglæggelse og udlevering af kontooplysinger rent faktisk er gennemført. Men efter Berlingskes oplysninger har de omtalte aktioner fundet sted.

De tre mistænkte skatteindrivelses­firmaer har gjort det til deres forretningsområde at facilitere international skatteudbetaling, men om de har deltaget aktivt i svindlen, eller om de blot er blevet misbrugt, er uvist. Ingen af de tre selskaber er vendt tilbage på Berlingskes henvendelser.

Med et smukt foto af et solbeskinnet Nyhavn reklamerer et af de tre selskaber med sin ekspertise i at inddrive skatte­tilgodehavender i Danmark inden for en måned. Selskabet gør kunderne opmærksomme på, at investorer har fem års frist til at trække udbytteskat hjem, som de danske skattemyndigheder har trukket.

Et andet af selskaberne betegner sig selv som en tax reclaim agent, som på vegne af sine kunder gør krav på tilbagebetalinger af skatter, mens det tredje selskab forklarer, at det tilbyder en effektiv og billig måde at hjælpe med tilbagebetaling af skatter.

Mandag kom det frem, at Bagmandspolitiet har fundet svindel for yderligere 2,9 milliarder kroner i sagen, således at den samlede svindel nu forventes at være på 9,1 milliarder kroner. Bagmandspolitiet har ikke yderligere kommentarer til sagen.