Fem milliarder til trængt erhvervsliv

Regeringen kickstarter det kriseramte danske erhvervsliv med fem milliarder til kreditter og kautioner.

Foto: Colourbox/modelfoto.
Læs mere
Fold sammen
Finanskrisen er langt fra slut, men der er lys forude. Sådan ser verden ud ifølge regeringen, der nu indleder den politiske sæsom ved at spille ud med endnu en kreditpakke til det krisetyngede danske erhvervsliv.

- Vi kan nu se, at bankpakkerne er begyndt at virke, og nu er tiden kommet til at gøre det nemmere for små og mellemstore virksomheder at skaffe penge til sunde projekter, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Regeringen er således parat til at sende en ny kredithjælpepakke på fem milliarder kroner afsted til erhvervslivet i form af udvidede eksportkreditter og bedre kautionsmuligheder.

Initiativet skal sikre, at virksomhederne med statsministerens ord er »toptunede« til tiden på den anden side af krisen.

- Krisen er ikke slut, der er stadig brug for en fast hånd på rattet, men der er også lyspunkter, som gør, at vi skal hæve blikket og iværksætte en offensiv vækststrategi. Der skal være kapital og kreditter klar, til når markederne vender, lyder det fra statsministeren, der i dag afslutter sin sommerferie og indleder Venstres sommergruppemøde på Færøerne.

Den konservative leder, økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen, stemmer i:

- Vi har lyttet til erhvervslivets ønsker, og det her er vores bud på, hvordan Danmark kommer godt igennem krisen og får kickstartet nogle nye ting, siger vicestatsministeren, der allerede har indkaldt erhvervs- og forbrugerorganisationer til et møde om den nye kreditpakke på torsdag den 13. august. Derefter vil også partierne bag de øvrige finansielle hjælpepakker blive indkaldt til drøftelser.

Tretrins-raket

Regerings forslag til den nye kreditpakke indeholder tre elementer. For det første skal eksportkreditordningerne forbedres. For det andet vil regeringen styrke de kautionsordninger, der i dag administreres via Vækstfonden og giver lån til forretningsudvikling. Regeringens ønske er, at disse lån fremover skal være fast forrentede. Og endelig vil regeringen styrke markedet for risikovillig kapital. I alt en indsprøjtning på fem milliarder kroner, men hvis effekt gerne skulle nå det dobbelte.

Regeringstoppens initiativ skal ses som et forsøg på at afbøde konsekvenserne af den forsigtighed, som i lyset af krisen har ramt landets banker.

- Der var banker, der lånte for mange penge ud og ikke var grundige nok i deres kreditvurderinger, da alt gik derudaf. Nu er de mere forsigtige, og det rammer de virksomheder, der gerne vil ekspandere. Men det at bankerne begynder at agere fornuftigt, skal ikke ramme dem, der har behov for lidt mere optimisme og positivt rygstød lige nu. Vi prøver at hjælpe nogle af de virksomheder, som kan være med til at trække os gennem krisen, lyder det fra Lene Espersen.

Udover kreditpakken vil regeringen nedsætte et Vækstforum, som over det næste år skal hjælpe regeringen med at klargøre det danske samfund til tiden efter finanskrisen.