Fem danske giganter kæmper med milliardtab

Tre af Danmarks største virksomheder har taget tab for over 20 mia. kr. Carlsberg og Mærsk kan blive de næste.

Indtil videre har Carlsberg taget en begrænset nedskrivning ved at lukke to russiske bryggerier, men på længere sigt er der risiko for langt større nedskrivninger, fordi værdien af hele den russiske forretning falder. Arkivfoto: Ilya Naymushin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste måneder har været hårde ved nogle af Danmarks mest kendte virksomheder.

Danske Bank, Nykredit og DONG har allerede meldt ud om pludselige tab på samlet over 20 mia. kroner. Carlsberg og A.P. Møller-Mærsk kan blive de næste i rækken.

Årsagen til problemerne er forskellige, men de afspejler stor usikkerhed flere steder i verden.

»Der er rigtig mange bål, som brænder i øjeblikket, og dem skal man gerne have slukket, inden de blusser mere op,« siger Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank.

For DONG og A.P. Møller-Mærsk er det primært de store fald i olieprisen, som skaber forandringer for selskaberne.

»Vi har en situation med politiske konflikter, som er blusset op gennem 2014, og ved siden af har vi oliekrisen, som koster rystende mange penge for olieselskaberne,« siger Jacob Pedersen.

DONG afskrev for over otte mia. kr. i årsregnskabet i sidste uge, fordi olieprisen er faldet voldsomt siden sidste sommer. Noget tilsvarende kan ske i A.P. Møller - Mærsk, når virksomheden fremlægger årsregnskab om to uger, vurderer Jacob Pedersen.

»Det understreger i høj grad, at investorerne skal forberede sig på nedskrivninger i Mærsk. Mit bedste bud er, at der kommer nedskrivninger relateret til oliedelen, men formentlig også til Drilling,« siger Jacob Pedersen og henviser til Maersk Drilling, der udlejer boreplatforme.

Bankanalytikerens kollega, Stig Frederiksen fra Nordea, er mere tvivlende om kommende nedskrivninger i Danmarks største virksomhed. Ifølge ham vil faldet i olieprisen især bliver mærkbart på indtjeningen.

»Jeg vurderer ikke, at Maersk Oil vil blive ramt af nedskrivninger, da de afregner mere spot (dag-til-dag-priser, red.), og derfor er nedskrivningsrisikoen mindre end i DONG. Men fordi de ikke er væsentligt afdækket i lighed med nogle olieselskaber, rammer olieprisfaldet hurtigere indtjeningen i Maersk Oil,« siger Stig Frederiksen.

Både han og Jacob Pedersen venter spændt på, hvordan Maersk Oil vil håndtere faldet i olieprisen.

»Det store spørgsmål er, hvad det kommer til at sige om fremtiden, og hvad det her kommer til at betyde for Maersk Oil. Det er interessant, hvad det kommer til at sige om omkostninger, og hvordan de vil reducere dem,« siger Stig Frederiksen.

For A.P. Møller - Mærsk bliver nogle af vanskelighederne opvejet af, at skibene i containerrederiet Maersk Line kommer til at betale langt mindre for brændstof fremover.Carlsberg kan til gengæld ikke regne med hjælp fra nogen sider. Her er det udviklingen i Rusland, som har ramt det danske bryggeri hårdt, og som på sigt kan betyde nedskrivninger, fordi værdien af hele Carlsbergs russiske forretning falder.

Krisen i Ukraine og den efterfølgende afmattede russiske økonomi har fået de russiske forbrugere til at drikke færre øl. Rusland står for cirka en tredjedel af indtjeningen, og i første omgang har det svækkede russiske marked for nyligt fået det danske bryggeri til at lukke to bryggerier og nedskrive for 700 mio. kr.

I Danske Bank stammer problemerne fra fortiden og blandt andet fra det opkøb banken gennemførte i Finland før finanskrisen.

»Virksomhederne har været ramt af flere engangsting, og det har der været meget af det på det seneste. I nogle tilfælde hører det til fortidens synder, og f.eks. nedskrivningerne i Danske Bank havde aktiemarkedet allerede indregnet,« siger Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea.

Banken måtte i december nedskrive ni mia. kr. på såkaldt goodwill, der er den værdi, som et selskabs tidligere opkøb ventes at kunne bibringe nu og i fremtiden.

Også en anden finansiel koncern skuffede med nedskrivninger. Nykredit har måttet tage et tab på såkaldte renteswaps primært på grund af tab til andelsboligforeninger, der havde denne risikable låneform.

 

Det tabte virksomhederne på

 

Danske Bank – ni mia. kr. på goodwillnedskrivninger

Danske Bank nedskrev i december ni milliarder kroner på goodwill, der er den værdi, som et selskabs tidligere opkøb ventes at kunne bibringe nu og i fremtiden. Beløbet svarer cirka til halvdelen af den goodwill, banken havde bogført, og stammer fra Finland, Nordirland og Estland. Det er angiveligt især den mest finske forretning, som Danske Bank nedskrev mest på. Landet er i en svær økonomisk situation og Danske Banks finske bank har ikke fået det bedre efter handelskonflikten mellem EU og Rusland for hele 14 pct. af Finlands eksport går til Rusland.

Nykredit – 3,6 mia. kr. på renteswaps

Nykredit måtte i årsregnskabet for nylig nedskriver 3,4 mia. kr. på såkaldte rentaswaps. Det var bl.a. de faldende renteniveau, der har fået Nykredit til at foretage betydelige ekstraordinære værdireguleringer og tabene er primært forudsaget af tab til andelsboligerforeninger. Samtidig nedskrev koncern en halv mia. kr. på tab i til kunder i landbruget. De store nedskrivninger trak overskuddet i 2014 betydeligt ned i forhold til året før.

DONG – 8,1 mia. kr. på olieprisen

Det statslige olieselskab DONG nedskrev i årsregnskabet 8,1 mia. kr. i 2014 pga. den lave oliepris. Det betød, at DONG måtte fremlægge et tab for 2014, der overgik 2012, hvor de store omvæltninger på især kraftværksmarkedet gjorde skade på DONGs bundlinje. Nedskrivninger kom, efter at selskabet for nogle år siden nedskrev betydeligt på kraftværksdivisionen.

Carlsberg - ukendt tab på Ukraine-krisen.

Det er fortsat meget uklart, hvor meget krisen mellem Ukraine og Rusland rammer det danske bryggeri. Mere end en tredjedel af indtjeningen i Carlsberg kommer fra Rusland, og i de første tre kvartaler faldt det russiske ølmarkeet med seks-syv pct. Det er både handelssanktioner på grund af krisen i Ukraine – men også de pressede russiske forbrugere, der holder igen med at købe selskabets varer, der er årsagen. Indtil videre har Carlsberg taget en begrænset nedskrivning på at lukke to russiske bryggerier, men på længere sigt er der risiko for langt større nedskrivninger, fordi værdien af hele den russiske forretning falder.

A.P. Møller-Mærsk – ukendt tab på oliefald

I sommeren 2014 nedskrev Mærsks olieforretning med næsten otte mia. kr., efter en række brasilianske oliefelter viste sig ikke at være rentable. Siden er olieprisen faldet drastisk. Men for Mærsk kommer der næppe nedskrivninger på niveau med dem, DONG har leveret, fordi Maersk Oil ikke har de samme store kontrakter om olieleverancer, som DONG har. Overordnet for gruppen bliver tabet oliedelen opvejet af, at brændstof til Maersk Lines containerskibe bliver billigere.