Fem danske banker, der ikke klarede sig gennem krisen

09BUSEBH-Bank-sagen-164322.jpg
Grådighed! Demonstranterne, der mødte op til retsmøderne i EBH Bank-sagen i januar 2013, var ikke i tvivl om, hvad der var årsag til krakket. Arkivfoto: Henning Bagger
Læs mere
Fold sammen

EBH Bank blev den første bank, som Finansiel Stabilitet overtog i 2008, fordi banken ikke længere kunne leve op til Finanstilsynets solvenskrav. Banken havde før finanskrisen en balance på næsten 33 milliarder kroner.

Fionia Bank blev også hårdt ramt af krisen, og særligt nedskrivninger på bankens engagementer i ejendomssektoren gjorde, at banken måtte kaste håndklædet i ringen, hvorefter den blev overtaget af Finansiel Stabilitet i 2009.

Roskilde Bank blev ligesom Fionia Bank overtaget af Finansiel Stabilitet i 2009. Op til finanskrisen havde banken ført en aggressiv udlånsvækst, der efterfølgende fik Finanstilsynet til at sagsøge direktionen for svigt i lån­givningen.

Capinordic Bank blev den første af flere banker, som Finansiel Stabilitet overtog i 2010. Capinordic, der var en mindre bank ejet af en række kulørte rigmænd, valgte i 2008 og starten af 2009 at sidde en række advarsler om forøgede udlån fra Finanstilsynet overhørigt. Det endte i sidste ende med at koste rigmandsbanken livet.

Amagerbanken måtte på trods af flere redningsforsøg, der blev ført an af rigmanden Karsten Ree, dreje nøglen om i 2011. Kun fem måneder før konkursen skød aktionærerne 898 millioner kroner ekstra ind i banken i forsøget på at redde den.

Kilde: Finanstilsynet og Berlingske Business