Federal Reserve er så småt ved at miste tålmodigheden

Den amerikanske centralbanks pengepolitiske udvalg - Federal Open Market Committee - er så småt ved at miste tålmodigheden, når det gælder om at skrue på renteknappen. Men det er sandsynligvis ikke tiden til at hæve renten allerede i næste måned.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

Det fremgår af referatet fra de seneste pengepolitiske møde i Federal Reserve ved månedsskiftet.

FOMC ønsker at ændre holdning fra en gradvis tilgang til en mere overbevisende række af forhøjelser i år. De tre indikerede forhøjelser af renten, der blev offentliggjort i december, bevægede sig i kvartalsvise fremskrivninger, men det er endnu ikke det rigtige tidspunkt, at tage det næste skridt, fremgår det.

Det kan dog ændre sig på ethvert givet tidspunkt, hvis de økonomiske data bekræfter eller overgår FOMC's prognoser.

Referatet afslører spændinger mellem de medlemmer, der er bekymrede for centralbankens træden vande på et tidspunkt, hvor de økonomiske rapporter ser solide ud, versus de, der ønsker mere klarhed, men som stadig er bekymrede over nedadrettede risici.

»De data, vi har set i første kvartal, har været temmelig imponerende. Det burde modvirke de indvendinger i referatet om data "på linje med - eller stærkere end - deres aktuelle forventninger". Det som holder dem tilbage, er en fornemmelse af, at risikoen for en stor acceleration i inflationspresset synes usandsynlig på nuværende tidspunkt,« vurderer cheføkonom Ward McCarthy fra Jefferies i New York over for Bloomberg News.

Mange af FOMC's stemmeberettigede medlemmer så fortsat kun en beskeden risiko for et scenario, hvor ledigheden vil falde væsentligt til under det normale niveau, og inflationspresset derfor stige markant.

Det er et synspunkt, der kan ændre sig, da FOMC får endnu en runde af data for beskæftigelse, inflation og forbrug inden næste møde 14.-15. marts.

Fed-direktør Jerome Powell sagde efter frigivelse af referatet, at en renteforhøjelse kan være passende i nær fremtid, hvis økonomien forbliver på sporet.

En joker i spillet er dog den finanspolitiske plan og den dereguleringspakke, som præsident Donald Trumps regering vil fremlægge.

Et flertal af FOMC-medlemmerne ser da også "øget usikkerhed" omkring størrelsen, timingen og sammensætningen af de skatte- og budgetmæssige effekter af regeringens politik og dens indvirkning på økonomien.

Ifølge referatet vurderede FOMC, at det sandsynligvis vil være nødvendig med ekstra tid, før udsigterne afklares.

»Måske føler de behov for at se oplysninger om skatte- og handelspolitikken i tidsrammen fra maj til juni,« siger cheføkonom Michael Gapen fra Barclays i New York.

Synspunktet vandt i alt fald gehør i obligationsmarkedet, hvor renten på den toneangivende tiårige T-bond faldt fra 2,45 pct. til 2,41 pct. i sekunderne efter offentliggørelsen af referatet.