FED sænkede renten på forkert grundlag

Da den amerikanske centralbankchef i sidste måned sænkede renten med 0,5 procent for at imødegå uroen på finansmarkederne, gjorde han det på baggrund af forkerte tal.

På det tidspunkt troede alle, at der var forsvundet 4.000 jobs på det amerikanske jobmarked i august, men nye tal viser, at der faktisk blev skabt 89.000 nye jobs.

»Det er ikke utænkeligt, at den amerikanske centralbank kun havde sænket renten med 0,25 procent i stedet for 0,5 procent, hvis man havde haft de rigtige jobtal. Så havde presset fra markedet ikke været så stort,« siger Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

Han understreger dog, at centralbanken på daværende tidspunkt var nødt til at reagere. Finansuroen og kreditkrisen havde gjort aktiemarkedet meget nervøst:

»Der var kommet en meget kontant reaktion fra aktiemarkedet, hvis den amerikanske centralbank ikke havde sænket renten. Det var man godt klar over, og der var derfor ingen vej uden om en rentesænkelse,« siger Steen Bocian.

Cheføkonomen vil ikke på nuværende tidspunkt vurdere, om det var en fejl af centralbankchefen Ben Bernanke at sænke renten med 0,5 procent i stedet for 0,25 procent.

»Så må du ringe igen om et halvt til et helt år. Først på det tidspunkt kan vi vurdere, om rentesænkningen er gået ud over andre faktorer som inflationen,« siger Steen Bocian.

Han understreger, at finansuroen stadig havde kørt i et højt gear, selv om man havde haft de rigtige og altså positive jobtal for august på et tidligere tidspunkt.

Samme melding kommer fra Sophia Koropeckyj fra det økonomiske analysebureau Moody’s Economy.com.

»Sidste måneds jobtal var forkerte, men usikkerheden og svagheden består – ingen tvivl om det. Der er andre bekymrende indikatorer,« siger hun til CNNMoney.