Fed-direktør: Renten bør holdes lav og Feds balance trimmes nu

Foto: Brian Snyder.
Læs mere
Fold sammen

James Bullard, chef for den amerikanske centralbanks afdeling i St. Louis, mener, at den amerikanske centralbank bør sende balancen på skrump og holde fast i den lave rente for at holde inflationen og arbejdsløsheden på de nuværende niveauer.

Det skriver Reuters.

- Vi bør begynde at tillade balancen at normaliseres naturligt nu, i de relativt gode tider, i tilfælde af, at vi er tvunget til at udvide balancen ved en fremtidig lavkonjunktur, sagde James Bullard fredag i Memphis ifølge Reuters.

Inflationen er tæt ved Federal Reserves mål på 2 pct., og arbejdsløsheden er også nær Feds mål om fuld beskæftigelse.

Bullard, der ikke har stemmeret i rentekomiteen (Federal Reserves Open Market Committee) i år, er i mindretal i komiteen, da han ikke mener, at der er behov for yderligere rentehævninger i USA. Federal Reserve hævede i sidste uge renten for anden gang på tre måneder.

James Bullard mener, at ved at holde renten lav kan både inflations- og beskæftigelsesniveauerne opretholdes samtidig med, at USA opnår økonomisk vækst på omkring 2 pct. Dertil kan en mere naturlig justering af afkastkurven opnås ved at reducere Federal Reserves balanceark.

Federal Reserves balance udgør i øjeblikket knap 4500 mia. dollar, omtrent 31.000 mia. kr., blandt andet som følge af de kraftige kvantitative lempelser i kølvandet på finanskrisen.

Mens balancen sendes på skrump kan Federal Reserve afvente den amerikanske finanspolitik, som muligvis kan øge den økonomiske vækst, hvis der er held til at løfte den lave produktivitetsvækst, sagde Bullard.