Fed-chef: For tidlig stramning har høje omkostninger

Den amerikanske centralbanks mange pengepolitiske medlemmer har annonceret ikke mindre end syv taler i indeværende uge med kommentarer fra centralbankchef Janet Yellen som højdepunkt.

Foto: GARY CAMERON.
Læs mere
Fold sammen

Men allerede tirsdag morgen er Federal Reserve Bank of Chicago-topchef Charles Evans på banen.

I en tale i Sydney, Australien, argumenterer Evans for at holde renten lav, indtil kerneinflationen bevæger højere.

- Oprydningen efter af skaderne fra den store recession fortsætter med at være kritisk for at forbedre kvaliteten af arbejdsstyrken til en stærkere, langvarig vækst, siger Charles Evans og fortsætter:

- Det er forkert udlede, at USA har fuld beskæftigelse, og at strammer politikken for tidligt vil medføre høje sociale omkostninger, siger han ifølge Bloomberg.

Chicago-chefen pointerede dog, at politikken "meget vel kan ændre sig snart". Referat af septembers møde i centralbankens pengepolitiske komité bliver offentliggjort onsdag, hvor analytikerne får mulighed for at se, hvor tæt opløbet om en rentebeslutning var.

- Jeg ville foretrække, at når vi engang foretager vores næste træk, så indikerer centralbankens kommunikation også, at efterfølgende stigninger vil være afhængige af at se yderligere positiv udviklingen i inflationsindikatorerne, sagde Evans.

Han vurderede, at i en verden, hvor potentielle vækst er bremset op, og den neutrale rente - der hverken stimulerer eller bremser økonomien - er reduceret, er Federal Reserve "nødt til genoverveje vores gamle politiske benchmarks med den nye kalibrering i mente".

Centralbankens næste møde er i Washington 1.-2. november.