»Fattige, gamle kællinger«, stressede banker og en lidt for smart huslejefidus

Det er blevet mandag morgen, og det er måske i virkeligheden en såkaldt dobbelt-mandag for den store gruppe, der starter på job efter ferien. I så fald velkommen tilbage og her er dit overblik over dagens nyhedsstrøm i erhvervsdanmark

Vi starter på hjemmebane hos Berlingske Business, der i dag tager hul på en ny serie om kønsroller og privatøkonomi. Og hvorfor så det? Jo, fordi der sådan set er temmelig stor forskel på, hvordan mænd og kvinder agerer økonomisk. For mens mænd fx er tilbøjelige til at placere opsparingen i aktier og obligationer, ja, så har kvinder et mere »ensidigt« opsparingsmønster. 

Det er Nordea, der har gennemført en større undersøgelse, og »Det klare billede er, at kvinderne har en mere enstrenget opsparing end mændene,« lyder det fra forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, som står bag undersøgelsen.

Men er det ikke meget fint? For med al den uro på aktiemarkederne og alt den usikkerhed så har man vel gjort klogest i at lade pengene blive i banken?

Not really. Et simpelt regnestykke viser fx, at 10.000 opsparede i penge i 2004 ville være blevet til 20.000 kroner i gennemsnit ved brug af en investeringsfond, mens de hos banken ville være vokset til 12.000 kroner.

Så hvad skal der gøres?  Helle Snedker, kundechef i Formuepleje, mener først og fremmest, at kvinder skal interessere sig mere for økonomi. Hun oplever, at kvinder faktisk tit viser sig at være bedre end mændene til at styre hjemmets regnskaber, fordi de tør stille de »dumme spørgsmål« og i det hele taget er mindre ærekære end mændene. Uanset hvad er der behøv for et opgør, mener Helle Snedker.

»Groft sagt ender vi med at sidde som nogle fattige, gamle kællinger. Og det er ikke engang mændenes skyld. Det er helt vores egen,« siger hun .

Vi iler videre til Finans, der kan fortælle, at erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) forbereder et opgør mod en udskældt huslejefidus.

Fidusen går ud på, at ejendomsinvestorer har benyttet sig af store huslejerabatter samtidig med, at de har presset lejeprisen op og dermed samlet øget en ejendoms pris.

Det er først og fremmest på Strøget i København, at den kontroversielle metode har været populær. Finans kunne tilbage i december fx fortælle, at den britiske kapitalfond Cubic Property Fund havde bedt Synoptik om at betale 60 procent mere i husleje for en butik i Købmagergade, da Benetton betale en højere leje i naboejendommen. Hvad kapitalfonden ikke fortalte var, at man selv havde givet Benetton en betydelig rabat for at få dem til at underskrive lejekontrakten.

Det kan jo lyde som et vist besvær at kaste sig ud i som ejendomsinvestor, men markedet er indrettet sådan, at en ejendoms værdi stiger med husleje. Altså vil en 40 procent højere husleje resultere i en 40 procent højere ejendoms værdi.

Men nu vil ministeren altså sætte en stopper for det. Et lovforslag er i øjeblikket sendt i høring, og af det fremgår det ifølge Finans, at ministeren lægger op til, at enhver form for rabataftale skal fremgå, når der sammenlignes lejemål ved huslejesager. Ministeren selv er på sommerferie, men lovforslaget er i første omgang sendt i høring frem til 10. august.

Hos Børsen samler man op på den stresstest, som 51 europæiske banker har gennemgået. Allerede i weekenden kom det frem, at de 51 banker står stærkere rustet til at møde en ny eventuel krise, end man gjorde i 2014. Det er Den Europæiske Banktilsynsmyndighed, der har gennemført testen, men i Børsen sår man tvivl om den reelle værdi af testen.

»Testen tager slet ikke højde for det negative rentemiljø, og at bankernes forretningsmodel derfor er under pres. Stresstesten er fokuseret på, hvordan bankerne kan modstå et økonomisk chok, ikke på det generelle fald i indtjeningen og stigningen i mængden af dårlige lån,« siger Jacob Funk Kirkegaard, senior fellow på Peterson Institute for International Economics i Washington DC.

Han mener ikke, bankernes virkelige udfordring er at modstå en ny krise, men i virkeligheden blot at overleve.

Hvad skal du ellers læse i dag?

Hos Berlingske Business sættes der atter fokus på det forestående OL, der er betegnes som »verdens bedste udstillingsvindue« af nogen af de danske virksomheder, der skal sælge sig selv i Rio.

Hos Finans kan du læse et velskrevet og interessant portræt af Michael Dithmer, departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet, og om nogen legemliggørelsen af ordsproget »ministre forgår, men departemenschefer består«. Otte ministre har han overlevet. Interviewet kan læses her.

Har du stadig ikke forstået, hvad der gik galt i Region Syddanmark med ambulancedriften og Bios? Fyens Stiftstidende har lavet en fin gennemgang af hele sagen - punkt for punkt. Læs den her.

Business-kalenderen for den her mandag kan du finde her.