Fastholder renten: ECB holder Europa på pinebænken

Den Europæiske Centralbank fastholder den ledende rentesats på 0,05 procent. Markederne holder vejret frem mod pressemødet klokken 14.30.

Centralbankchef i ECB, Mario Draghi. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) fastholder renten og gemmer overraskelserne til pressemødet klokken 14.30.

De finansielle markeder holder vejret frem mod centralbankchef Mario draghis pressemøde klokken 14.30. ECB fastholder renten på 0,05 procent, men alle regner med, at der er mere i posen.

Blandt andet forventer man, at Mario Draghi vil annoncere støtteopkøb for 50 milliarder euro hver måned frem til 2016. Tiltag som har til formål at sætte gang i et økonomisk opsving.

»Presset på banken for at levere varen er massivt, og det ville være et af de største chok i den nyere pengepolitiks historie hvis Draghi ikke annoncerer en eller anden for kvantitative lempelser i dag - som det da nu også allerede er blevet indikeret vil ske,« skriver cheføkonom Jes Asmussen i en kommentar.

Udover selve annonceringen vil hver eneste detalje på ECB-pressemødet blive genstand for massiv opmærksomhed.

»Hastigheden hvormed programmet vil blive gennemført er også interessant. Bliver der tale om et fast månedeligt opkøbsbeløb eller får vi ingen detaljer? Sidstnævnte ville nok også blive opfattet som lidt skuffende. Mere vigtigt er det dog nok, hvorvidt Draghi indikerer at der er tale om et åbent program - altså at det kan blive udvidet hvis det skulle vise sig nødvendigt. Hvis et fast beløb nævnes, og der ikke er tegn på at der kan komme yderligere opkøb kan det også blive opfattet som skuffende,« skriver Jes Asmussen.