Farvel til skattefri fryns og multimedieskat

Multimedieskat er lagt i graven, efter at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om skattedelen af Finansloven - også skattefri sundhedsforsikring, medarbejderaktier og PCer købt med bruttoskatteordninger forsvinder.

Multimedieskat er lagt i graven, efter at regeringen og Enhedslisten er blevet enige om skattedelen af Finansloven - også skattefri sundhedsforsikring, medarbejderaktier og PCer købt med bruttoskatteordninger forsvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lønmodtagere og arbejdsgivere skal til at tænke alternativt, når der skal forhandles frynsegoder på arbejdspladsen. Det er konsekvensen af den aftale, som regeringen og Enhedslisten indgik i går.

Aftalen, der skal skaffe næsten fem milliarder kroner ekstra i skatteindtægter til den slukne statskasse, afskaffer den kritiserede multimedieskat til fordel for igen at beskatte fri telefon.

En manøvre, som ifølge skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) betyder, at statskassen går glip af en halv milliard kroner om året fremover, fordi 400.000 danskere slipper for at betale multimedieskat, mens 150.000 danskere fremover forventes at betale omkring 50 millioner kroner årligt i skat af fri telefon.

Skatteaftalen er imidlertid også et opgør med andre former for skattebegunstigede frynsegoder. Muligheden for at få en computer eller en iPad stillet til rådighed ved at gå ned i løn - den såkaldte bruttoskatteordning - forsvinder reelt, fordi der bliver indført en såkaldt værnsregel. Den betyder, at medarbejdere fremover skal lægge et beløb svarende til 50 procent af nyprisen af computerudstyr købt via bruttolønsordningen oven i indkomsten. Sundhedsforsikringer og medarbejderaktier vil heller ikke længere være skattefri.

»Aftalen betyder, at arbejdsgivere og lønmodtager skal gentænke den måde, de har indrettet sig med frynsegoder. Erfaringen viser, at man lynhurtigt retter ind, når der kommer den slags indgreb. Det helt afgørende er, hvordan overgangsordningerne bliver - ikke mindst for dem, der har købt computer via bruttolønsordningen,« siger Pernille Paisen, seniorskatterådgiver hos KPMG.

Et skridt frem og to tilbage

Ifølge Skatteministeriet gælder de nye regler i princippet alle aftaler, men eksisterende aftaler vil højest blive beskattet med 3.000 kroner - det samme som multimedieskatten i dag - de næste tre år. Derefter beskattes de med 50 procent af udstyrets værdi. Hvornår reglen præcist træder i kraft er ikke oplyst.

De nye beskatningsregler vækker ikke ubetinget jubel i erhvervslivet.

Et skridt frem og to tilbage, lyder vurderingen fra både DI og Dansk Erhverv. For i praksis betyder det, at mange fortsat vil blive beskattet på deres arbejdstelefon, fordi de også skal tale arbejdsrelateret i telefon i deres fritid, lyder det.

»Det er en dårlig idé at lægge skatter på moderne teknologi, som gør det nemmere at afbalancere privatliv og arbejdsliv. Det bliver sværere at være moderne dansker, og arbejdskraften bliver mindre fleksibel. Det er ikke det, vi har brug for, hvis vi skal kunne arbejde smartere og lade økonomien vokse,« siger Søren Friis Larsen, markedsdirektør i Dansk Erhverv, som påpeger, at det er svært for arbejdsgivere at kontrollere, hvornår medarbejderne bruger arbejdstelefonen privat, og hvornår de bruger den arbejdsrelateret.

Branchedirektør Tom Togsverd fra DI kritiserer endvidere regeringen og Enhedslisten for at afskaffe bruttolønsordningerne. Han frygter, det vil skab nyt bøvl.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) er uenig i kritikken.

»Jeg tror, at alle er enige om, at multimedieskatten var noget makværk. Naturligvis skal vi ikke beskattes af vores arbejdsredskaber, men selvfølgelig skal vi beskattes af vores frynsegoder som fri telefon. Fri telefon er et frynsegode, som lige så godt kunne have været udbetalt som løn. Det er derfor, vi indfører en beskatning på fri telefon,« siger ministeren.