Farvel til et fabelagtigt aktieår og goddag til et turbulent aktieår

Godmorgen og velkommen til årets absolut sidste dag.

Vi tillader os i dag både at se lidt tilbage på aktieåret samt forsøge at tolke på, hvad der kan ske på aktiemarkedet det kommende år.

For størstedelen af de danske C20-selskaber var 2015 et glimrende år. 14 aktier leverede kursstigninger, mens blot seks selskabers aktier faldt. Her får du et overblik over årets vindere og tabere.

Den helt store vinder blandt de danske aktier er Genmab. Biotekselskabet Genmab med Jan van de Winkel i spidsen har haft et blændende børsår og er med afstand årets bedste aktieinvestering i C20 Cap-indekset. Aktien steg i 2015 mere end 150 pct.

Det kommende aktieår har dog kurs mod turbulens. Danske investorer bør især krydse fingre for Kinas økonomi og håbe på en højere oliepris. Tre økonomer kigger her nærmere på den globale slalombane, som de danske eliteaktier har udsigt til at få kastet i nakken i 2016.

Det kendte musikmagasin Gaffa har været i så store økonomiske problemer, at selskabet bag magasinet, Gaffa A/S, i midten af december erklærede sig konkurs. Musikmagasinet fortsætter dog med at blive udgivet, men det sker i et nyt selskab.

Banedanmark bærer halvdelen af ansvaret for en ti år gammel togulykke ved Lyngby Station. Det har Højesteret slået fast onsdag. Det betyder, at Banedanmark og DSB skal dele regningen, og selskabet skal nu betale i alt cirka 26 millioner kroner plus renter til DSB og Codan Forsikring.

Berlingske Business ønsker alle læserne et godt nytår.

Med venlig hilsen

Morten Thorborg Jasper

Jourhavende, Business.dk