Farvel til coronakrisens supervåben? ECB letter foden fra opkøbsspeederen

ECB har netop meldt ud, at centralbanken nu vil købe op af obligationer i et »moderat lavere tempo end i de foregående to kvartaler«. Renten forbliver rekordlav på -0,5 procent.

ECB-præsident Christine Lagarde understregede til torsdagens pressemøde, at den nuværende inflation i euroområdet på omkring tre procent er midlertidig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

80 milliarder euro, eller knap 600 milliarder kroner.

Så mange penge køber Den Europæiske Centralbank (ECB) i øjeblikket obligationer for hver måned som en del af opkøbsprogrammet PEPP, der blev rullet ud for at redde økonomien i kølvandet på den første coronanedlukning sidste forår.

Men nu er den europæiske økonomi – og ikke mindst inflation – på vej tilbage, og det er ikke gået ECB forbi. Derfor har centralbanken netop annonceret, at den vil lette trykket på PEPP-speederen og begynde at købe færre obligationer. Efter sit pengepolitiske møde torsdag sagde ECB, at den nu vil foretage opkøb i et »moderat lavere tempo end i de foregående to kvartaler«, hvilket var forventet af analytikerne.

Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, vurderer, at den seneste udmelding betyder, at ECB nu vil købe obligationer for 60-70 milliarder euro om måneden.

»Under PEPP kan ECB købe ubegrænsede mængder af sydeuropæisk statsgæld. Nu tager ECB første skridt mod at afmontere noget af den ekstraordinære krisehjælp. I de kommende måneder venter der yderligere diskussioner internt i ECB om PEPP-programmets videre skæbne. Her vurderer vi, at ECB til december annoncerer, at PEPP-programmet afsluttes i marts 2022, som er den nuværende udløbsdato,« skriver han i en kommentar.

»PEPP-opkøbene blev ECBs nye supervåben, da pandemien i foråret 2020 skabte voldsom panik på finansmarkederne. De sydeuropæiske renter piskede i vejret, og tilliden til euroen styrtdykkede, og flere europæiske lande stod på randen af et økonomisk kollaps. Her har PEPP-opkøbene spillet en vital rolle i at afværge en langvarig økonomisk krise i eurozonen,« tilføjer han.

Ingen rentestigninger i sigte

Selvom udmeldingen kan betragtes som en lille stramning i ECBs ultralempelige pengepolitik, gav torsdagens rentemøde ikke anledning til panik på finansmarkedet. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks rystede et tidligere fald af sig og steg 0,3 procent, mens renterne trak nedad. Renten på en tiårig dansk statsobligation faldt til -0,0525 procent fra -0,0177 procent torsdag morgen. Samtidigt var euroen – og dermed kronen – stabil over for dollaren i en kurs på 6,29 kroner.

Man har ellers før set, at en stramning i pengepolitikken sender aktier i bund og renter i vejret, fordi det skaber frygt for, at et årti med støtte fra centralbankerne vil komme til en ende. Siden finanskrisen har pengepolitikken været ultralempelig og en kæmpe drivkraft bag aktieopsvinget. Højere renter er som gift for aktiemarkedet, og ethvert hint i den retning kan skabe turbulens på aktiemarkedet.

Der er dog intet, der tyder på, at ECB hæver renten lige foreløbig, siger Frederik Enghold, chefstrateg hos Nykredit Markets. Renten ligger i øjeblikket på -0,5 procent.

»De rekordlave renter kommer ECB ikke til at pille ved i årevis. På det seneste møde fremlagde ECB – i forlængelse af et strategi-review – ret strenge kriterier for, hvornår renten kan hæves. Det kræver nu en inflationsprognose, der et par år ude i horisonten ser en blivende inflation på minimum to procent. Det er og bliver vi milevidt fra,« siger han.

Inflationen i euroområdet ligger i øjeblikket på tre procent, men i sin seneste inflationsprognose – der også blev opdateret torsdag – forudser ECB, at inflationen falder til 1,7 procent i 2022 og 1,5 procent i 2023. Det er en opjustering fra henholdsvis 1,5 procent og 1,4 procent i juniprognoserne, men stadig under bankens inflationsmålsætning på to procent.