Fanget i en fyrig folkestemning

»Hvis du i kamp ikke angriber, så vinder du aldrig,« har bankdirektør Tonny Thierry Andersen udtalt. Han tager kampen op mod Danske Banks svage kunder, men den manøvre gør ham særdeles udskældt.

Foto: Erik Refner. Tonny Thierry Andersen er havnet på øretævernes holdeplads med at forsvare Danske Banks nye kundeprogram.
Læs mere
Fold sammen

Er han helt eller skurk? Har han samfundssind, eller er han endnu en bandit i habit? Meningerne er mange blandt Danske Banks cirka to millioner danske privatkunder, og de deler dem til overflod på sociale medier, og når TV Avisen dypper mikrofonen i folkedybet.

48-årige Tonny Thierry Andersen står midt i mediestormen. Som ny privatbankdirektør er han på en afgørende prøve i Danske Bank, for det er hans job at gå imod folkestemningen og forsvare bankens nye kontroversielle abonnementsbetaling. Beslutningen er banebrydende i dansk bankhistorie, et åbenlyst opgør med svage kunder, og manøvren har ført til usædvanlig mange reaktioner. Men den slags må man leve med, når man selv sætter en ny dagsorden.»Hvis du i en kamp ikke angriber, så vinder du aldrig. Det skal du turde og være mentalt klar til,« udtalte Tonny Thierry Andersen i foråret 2011, da Berlingske Business Magasin interviewede den joviale og respekterede bandirektør.På det tidspunkt var Danske Banks nye slogan »New Normal« langtfra en realitet, og Tonny Thierry Andersen var dengang interessant, fordi han var direktør for Danske Banks danske aktiviteter og et af de navne, som oftest dukkede op i spekulationerne om, hvem der skulle følge i daværende topchef Peter Straarups fodspor.

Mønsterbryderen

Det blev som bekendt ikke Tonny Thierry Andersen. Han blev forbigået, men ny topchef Eivind Kolding gjorde ham til chef for »Personal Banking«, hvilket flere opfatter som en lille forfremmelse, da han nu er privatbank-direktør for Danske Bank på samtlige markeder fra Baltikum til Irland.

Tonny Thierry Andersen voksede op i Køge. Faderen var tjener. Moderen rengøringsassistent. Tonny blev mønsterbryderen og den første med en akademisk baggrund.Men det blev sporten, der lærte ham en masse af de ting, han bruger i sit virke i dag. Som 16-årig begyndte han til judo. Hele ni gange i sin kampsportskarriere blev han danmarksmester.Han tvang sig selv til træning, ernæring og fokusering, og disciplinen sneg sig langsomt, men sikkert ind under huden på Tonny Thier-ry Andersen og er i dag et af hans varemærker på linje med et utal af sportsmetaforer. Dem lirer han af mellem sine kontante drillerier og joviale bemærkninger over for høj som lav i organisationen.»Er du ikke forberedt, så er du ikke mentalt klar, og så bliver du smidt rundt på kampmåtten,« lyder et af hans mange billeder fra sportens verden.

Ingen spildtid

Tonny Thierry Andersen har dygtiggjort sig med en MBA fra Darden Graduate Business School i Virginia og ekstra uddannelser på Harvard og Stanford, og med et væld af bestyrelsesposter spilder han ikke tiden, når han forlader sit skrivebord på Danske Banks hovedkontor ved Holmens Kanal i København.

Går turen for en gangs skyld direkte hjemad, er spildtiden nærmest ikke eksisterende. Efter en skilsmisse er han flyttet ind i en lejlighed i Kvæsthusgade i Nyhavn, hvor han bor med sin nuværende kæreste og sine to sønner, som han har på deltid.