Familiefar, bankmand, mæcen – og måske storsvindler

Sanjay Shah. Fold sammen
Læs mere
Foto: ART. org
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han bor luksuriøst på den kunstige ø Palm Jumeirah i Dubai, han har kone og tre børn, han ville egentlig være læge, men endte i finansverdenen, hvor han ifølge online-artikler havde job hos en række velkendte virksomheder, indtil finanskrisen satte punktum for karrieren. Men så startede han for sig selv - og blev rig.

Sanjay Shah er hovedmistænkt i den store svindelsag om falsk udbytteskat for over ni milliarder kr. Shah er født i 1970, han er britisk statsborger og opvokset i velhaverkvarteret Marylebone i det centrale London, hvortil hans forældre var indvandret fra Kenya i 60erne.

Den unge Sanjay Shah startede med at læse medicin på King’s College i London, men blev aldrig færdig som læge. Siden kom han i lære som revisor hos KPMG, men blev aldrig udlært. Herefter fulgte job i banksektoren hos Morgan Stanley, Credit Suisse, ING og hollandske Rabobank frem til kollapset med finanskrisen i 2009.

Efterfølgende startede Sanjay Shah sin egen mægler-virksomhed, hvor han begyndte med at leje et lille kontor og ansætte et par studenter, hvorefter han flyttede til Dubai, har han fortalt.

»Det var sådan, Solo Capital blev født,« har han sagt om sit britiske firma, som er i Bagmandspolitiets søgelys.

»Jeg brød mig ikke om at skulle på kontoret hver dag og sidder der i ti timer, selvom jeg kun var produktiv i halvdelen af tiden. Jeg brød mig heller ikke om at skulle pendle fra mit hjem i Stanmore i det nordlige London,« har Sanjay Shah sagt til internet-mediet global-citizen.com.

Her forklarer han også, at der var tale om en satsning:

»Jeg ville hellere arbejde for mig selv end for en stor organisation.«

Han har han boet i Dubai siden 2009 med sin kone og tre børn i alderen seks til tolv år i en femværelses villa i ti-femten millioner kroners klassen. Hustruen er aktiv i nogle af hans selskaber, ligesom andre personer med efternavnet Shah er det. Hvilke familie­relationer, der er tale om, er uvist.

Gennem årene har Sanjay Shah opbygget et spind af selskaber over hele verden, men har i de senere år siddet på bagsædet i forretningen og har doneret millioner til velgørenhed, herunder først og fremmest til forskning i autisme – ifølge presseforlydender, fordi hans søn lider af sygdommen.

»For et år siden nåede jeg et punkt, hvor Solo Capital gik rigtig godt, og hvor jeg ikke behøvede at bruge al min tid på at fokusere på virksomheden. Så jeg besluttede at træde et skridt tilbage, og i realiteten har jeg trukket mig tilbage nu,« har han fortalt i en udateret artikel på global-citizen.com.

Flere online-artikler har gennem de senere år slået fast, at Shah er særdeles velhavende. Hans formue er således blevet anslået til 60 millioner pund eller over en halv milliard kr.