Faldet i dansk BNP var endnu større end ventet

»Afmatningen af økonomien i tredje kvartal er præget af fald i husholdningernes forbrug, hvor især anskaffelse af køretøjer faldt. Der ses også tilbagegang i industriproduktion og eksport,« skriver Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den danske økonomi skrumpede i tredje kvartal af 2017 med endnu større hast end hidtil frygtet, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik tilbage med 0,6 pct. set i forhold til kvartalet før.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Danmarks Statistik.

BNP-indikatoren for kvartalet, der blev offentliggjort 14. november, viste ellers kun en minusvækst på 0,3 pct., men det var i sig selv en markant negativ overraskelse for økonomerne.

Udviklingen var også i denne omgang svagere end ventet af økonomerne, som havde regnet med en tilbagegang på 0,2 pct. ifølge en rundspørge foretaget af Bloomberg News.

»Afmatningen af økonomien i tredje kvartal er præget af fald i husholdningernes forbrug, hvor især anskaffelse af køretøjer faldt. Der ses også tilbagegang i industriproduktion og eksport,« skriver Danmarks Statistik.

Sammenlignet med samme periode sidste år steg det danske BNP med 1,3 pct., og de første tre kvartaler af 2017 har vist en samlet vækst på 2,1 pct. sammenlignet med samme periode af 2016.

Usikkerheden på BNP-væksten opgøres til +/- 0,5 pct., oplyser Danmarks Statistik.