Faldende oliepris kan starte dansk jobfest

For dansk økonomi er det en kæmpe fordel, at prisen på olie falder. I kombination med den stigende dollarkurs vil det de næste to år skabe op mod 17.000 nye job herhjemme.

Olien pumpes op fra undergrunden i en lind strøm, og det presser prisen, samtidig med at dollarkursen er stigende. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hastigt faldende pris på olie vil skabe tusindvis af nye job herhjemme og sætte betydeligt mere fart på de økonomiske hjul. Faldende oliepriser af den størrelse, som er set på det seneste, har samme gunstige indflydelse på dansk økonomi som en stor sænkning af skatterne. Det frigør enorme summer til forbrug og nye investeringer ude i virksomhederne.

Den stigende dollarkurs trækker i samme retning. Det forbedrer Danmarks konkurrenceevne over for udlandet ganske betydeligt, hvilket er godt nyt for den store danske eksport.

Samlet kan facit derfor let blive så meget som 17.500 nye job herhjemme over de kommende to år, hvis olieprisen og dollarkursen holder sig på det aktuelle niveau. Både det private forbrug og eksporten stimuleres således begge stort, når olieprisen rutsjer, og dollaren ræser i vejret.

Det viser en beregning, som Danske Bank har udarbejdet for Berlingske Business, og som andre økonomer er enige i.

Disse 17.500 nye job er mere end dobbelt så mange, som sidste års reform af kontanthjælpen ventes at øge beskæftigelsen med helt frem mod 2040. Det er også langt mere end de 12.000 job, som regeringens stort anlagte skattereform fra 2012 ventes at skabe over de næste ti til 20 år.

De store prisdyk på olie og prishop på amerikanske dollar er derimod noget, der viser sig som en klokkeklar økonomisk fordel herhjemme – nærmest med det samme. Prisen på benzin ude ved tankstationen rasler ned, varmeregningen i tusindvis af danske hjem falder, mens eksporten til USA bliver mere værd – med det samme.

»Den faldende oliepris er en rigtig god nyhed for dansk økonomi – og det samme er en stærkere dollar. Det her er noget, vi skal være stærkt begejstrede over,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Han tilføjer dog, at olien sandsynligvis vil krybe langsomt op i pris næste år, hvorfor de positive effekter forsvinder.

Makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank vurderer dog, at olieprisen godt kan holde sig lav mange år endnu.

»De såkaldte futures på olie peger mod lave oliepriser helt frem til 2020,« siger han.

Den økonomiske vækst stimuleres stort i udlandet, når olien rasler ned i pris. Det skulle gerne sætte mere skub i dansk eksport. En typisk tommelfingerregel er, at et fald i olieprisen på ti procent øger den globale vækst med så meget som 0,5 procentpoint.

»Men da olieprisen målt i dollar er faldet med 32 procent siden i sommer og 25 procent mål i dansk kroner, så er der faktisk tale om en ganske betydelig positiv vækst­effekt. På globalt niveau taler vi om en øget vækst på omkring 0,75 procentpoint, hvilket naturligvis kommer danske virksomheder til gavn,« siger Steen Bocian.

Han tilføjer, at der af samme grund er udsigt til, at der vil komme 8.500 flere nye job efter ét år og omkring 17.500 efter to år, hvis dollarkurs og oliepris holder sig på det aktuelle niveau.

Hos AE-rådet er chefanalytiker Frederik I. Pedersen enig. Han siger, at den isolerede effekt af den faldende oliepris efter AE-rådets opfattelse er 2.500 nye job i år og 7.500 til næste år.

»Lægges virkningerne af den stigende dollarkurs og stærkere vækst i udlandet til, kommer vi godt op i nærheden af de tal, som Danske Bank vurderer,« siger han.