Fald i pensionsskatten presser regeringens finanser

Danskernes pensionsskat har de seneste 12 år givet langt mere end forventet. Den øgede indtægt fra pensionsskatten svarer til, hvad folkeskolen koster at drive i fire år, men fremover kan politikerne ikke regne med den ekstra gave.

Det har været svært at finde en grimasse, der kan passe til de store udsving på aktiemarkedet i begyndelsen af 2016. Børsmæglerne på New York Stock Exchange har været under pres, og aktiekrisen kan også hurtigt blive et problem for den danske regering. »Regeringens budget for pensionskatten i år forud­sætter, at der bliver et afkast på aktierne på syv procent for hele året. Det er ikke sikkert, at det kommer til at ske,« konstaterer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS. Foto: Brendan McDermid/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en række gyldne år må danskerne regne med, at afkastet på deres pensions­opsparing kommer til at dykke de kommende år. Det giver færre penge til livet som pensionist, men det giver også lavere indtægter til finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) sultne og slunkne statskasse.

Med lavere afkast på pensions­­­op­sparingen vil skatten på afkastet naturligt nok også falde. De omkring fire millioner danske pensionsopsparere betaler hvert år 15,3 procent i skat af afkastet på deres pension, og det har været lidt af en guldgrube for regeringerne de seneste mange år.

Danica Pension har beregnet, at pensionsskatten siden 2004 har givet en indtægt på 308,3 milliarder kroner Det er 179 milliarder kroner mere, end regeringerne har budgetteret med undervejs.

Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Danica Pension, kalder pensionsskatten for regeringens guldkalv og fremhæver, at da udgifterne til folkeskolen er på omkring 40 milliarder kroner om året, svarer den ekstra indtægt til udgifterne til folkeskolen i lidt mere end fire år. Eller alternativt til udgifterne til folkepension i to år.

I gennemsnit har skatten givet næsten 26 milliarder kroner om året i de seneste 12 år, og alene i de seneste seks år har den været helt oppe på 35,5 milliarder kroner om året i gennemsnit.

Men fremover bliver det anderledes. Regeringen regner selv med, at pensionsskatten vil give 13,8 milliarder kroner i år og 15,6 milliarder kroner til næste år, og der er ikke på samme måde som tidligere udsigt til eller mulighed for positive overraskelser.

Det lægger pres på regeringen, når den skal udarbejde en ny plan for den danske økonomi frem mod 2025. Hvis det ikke går som planlagt, bliver der ikke nogen buffer fra pensions­skatten til at fylde en del af et eventuelt hul i statskassen op. Regeringen har meddelt, at den vil fremlægge 2025-planen til sommer.

Vanskeligt at håndtere

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, fremhæver, at hvordan afkastet på danskernes pensionsopsparing rent faktisk bliver afhænger af, hvordan og hvor gode pensionsselskaberne er til at investere.

»Det er klart, at den situation, vi har været i siden 2009, har været unik. Vi har haft både stigende aktiekurser og faldende renter. Det har givet godt på pensionisternes bøger og i statskassen. Det har været med til at gøre, at vi har haft rimeligt styr på finanserne i finanskrisen, og det har været med til at give nogle frihedsgrader, som vi ikke kan forvente at få i fremtiden,« siger Steen Bocian.

»Det er en vigtig pointe at holde sig for øje, at selv om man gang på gang bliver overrasket, så er det ikke sådan, at pensionskatten permanent er blevet højere. Ekstra indtægter er rare, men de er politisk også ofte meget vanskelige at håndtere,« siger han.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank CEPOS, påpeger, at regeringen kan få et problem allerede i 2016 på grund af aktiekrisen i begyndelsen af året.

»Regeringens budget for pensionskatten i år forudsætter, at der bliver et afkast på aktierne på syv procent for hele året. Det er ikke sikkert, at det kommer til at ske. Der er en risiko for, at der slet ikke kommer nogen indtægt fra pensionsskatten på aktier, og det vil i så fald kunne udfordre EUs grænse for, hvor stort det offentlige underskud må være,« siger Mads Lundby Hansen, som fremhæver, at regeringens budget frem mod 2020 som udgangspunkt hænger sammen.

Økonomien ser pænere ud

Sammen med selskabsskatten er pensionsskatten den post på regeringens budget, der giver de største udsving. I årene op til finanskrisen lå skatten på danskernes pensionsafkast på under ti milliarder kroner om året. Det store ryk mod de mange ekstra milliarder kom i 2010.

Sidste forår foretog de økonomiske vismænd en analyse af, hvad pensionsskatten betyder for den danske økonomi. Vismændene understregede, at indtægterne fra skatten er meget følsom over for udsving i aktie- og obligationskurserne.

Som grov regel mener vismændene, at en stigning i aktiekurserne hen over året på ti procentpoint vil øge pensionskatten med ti milliarder kroner. Et rentefald for alle renter på et procentpoint vil give 40 milliarder kroner ekstra fra skatten.

I øjeblikket står vi sandsynligvis over for en rentestigning.

»Det vil trække i den anden retning. At pensionsskatten har overrasket positivt betyder ikke så meget for, hvordan regeringen i praksis har kunnet lave den økonomiske politik. Staten låner for tiden til negative renter. Men de ekstra indtægter har fået den offentlige saldo til at se pænere ud, og det får billedet af den danske økonomi til se bedre ud. Det er nogle penge, vi kan bruge af, selv om det er en engangsindtægt,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Arbejder med »normalt år«

I en kommentar skriver finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Berlingske Business, at det er korrekt, at provenuet fra pensionsafkastskatten gennem de senere år har været ekstraordinært højt.

»Det har isoleret set bidraget til at reducere underskuddet på den faktiske saldo. Det skal især ses i lyset af, at renterne er gradvist har været faldende. Det er også korrekt, at provenuet fra pensionsafkastskatten må forventes at blive relativt lavt de kommende år – hvis renterne stiger,« lyder det fra Claus Hjort Frederiksen i en mail.

Han konkluderer dermed, at ændringer i renten først og fremmest flytter provenu mellem årene, men har mindre betydning for, hvor mange penge statskassen i gennemsnit får fra pensionsskatten.

»Derfor fastlægges finanspolitikken efter et »normalt« afkast, hvor der korrigeres for midlertidige udsving i pensionsafkast­skatten,« skriver Claus Hjort Frederiksen.

På lidt længere sigt regner regeringen med, at provenuet fra pensionsafkastskatten kommer til at udgøre, hvad der svarer til godt én procent af landets samlede produktion i et »normalt år«. Til sammenligning var provenuet helt oppe på knap tre procent af vores samlede produktion i 2014.

Danica Pension vurderer, at pensionsskatten på langt sigt vil være på mellem 25 milliarder og 30 milliarder kroner om året. Cheføkonom Jens Christian Nielsen bygger vurderingen på en gennemsnitlig forrentning af danskernes pensionsopsparing på 4,5 procent om året. Det er en del højere end regeringens bud.