Fald i dansk industriproduktion

Nye tal for industriens produktion skuffer. Til gengæld ser det lidt bedre ud med dankortforbruget, som over det sidste år er steget ganske pænt.

Samlet set er der dog tegn på, at hele 2015 bliver et nogenlunde godt år for industrien, til trods for en svag start på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Bjerregrav/3F
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Industriproduktionen skuffer på ny og lå i juli 3,7 procent laver end måneden før.

Tilbagegangen i juli følger efter en tilsvarende stigning i juni, og produktionen i perioden fra maj til juli er nu 1,9 procent lavere end i perioden fra februar til april, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Til gengæld er der mandag morgen også nye tal for omsætningen med dankortet, som viser en pæn fremgang.

Der blev købt varer og serviceydelser for 30 milliarder kroner i august med dankortet, hvilket er 9,7 procent mere end året før. Fra juli til august var der dog et mindre fald.

»De nye tal for brugen af dankortet sammenholdt med den pæne udvikling i forbrugertilliden er et klart signal om at dele af privatforbruget er ved at komme op i tempo. I år venter vi en fremgang i privatbruget på 1,8 procent, men det kan vise sig at være for lidt,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea.

Økonom Las Olsen fra Danske Bank er dog mindre optimistisk.

»Det private forbrug er ikke rigtig i fremgang. Over de sidste tre måneder er dankortomsætningen blot steget med 0,2 procent. Det peger faktisk mod en direkte tilbagegang i forbruget,« siger han.

Samlet set er der dog tegn på, at hele 2015 bliver et nogenlunde godt år for industrien, til trods for en svag start på året. Det skyldes lidt bedre meldinger især fra den store tyske økonomi, men også at det markante fald i kronekursen over for dollaren og det britiske pund øger de danske eksportmuligheder.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit siger da også, at det er deres forventning, at industrien vil skrue op for produktionen over de kommende måneder.

»Vi venter, at det globale opsving ryster usikkerheden af sig og igen vil vise bedre takter over de kommende måneder særligt i Tyskland, Sverige og USA,« siger han.

Generelt var andet kvartal en lidt svag periode for dansk økonomi, og det viser endnu engang, at opsvinget herhjemme fortsat er svagt og skrøbeligt. Der mangler endnu meget gode og meget solide beviser på, at dansk økonomi vil vokse på mere overbevisende vis.

Den danske industriproduktion halter